Явор Куюмджиев: Себестойността на руския природен газ е около 65 евро за 1000 кубични метра, а на американския, на българската граница е около 500 евро

0
Руснаците не са глупаци да продават на 70 евро
Руснаците не са глупаци да продават на 70 евро Видео: Bulgaria ON AIR

Руснаците не са глупаци да продават на 70 евро, като могат да го продават на 1200

Природният газ ще продължава да бъде купуван от Русия, коментираха Явор Куюмджиев и проф. Валентин Колев

Премиерът Кирил Петков прогнозира късане на газовата връзка с Русия след потичането на азерски газ по интерконектора България - Гърция.

"Интерконекторът България - Гърция в някакъв смисъл може да сложи край на руския монопол. Диверсификация у нас се наричаше забраната на руския газ, а тя означава да имаш различни източници и различни трасета. По-правилната стратегия беше да се използва наличието на интерконектора, на договорките с Азербайджан, на втечнен газ от Америка, за да се постигне истински пазар. Истинският пазар трябва да се ръководи от цените, а не от политиката", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него себестойността на руския природен газ е около 65 евро за 1000 кубични метра, а на американския, на българската граница е около 500 евро.

"Руснаците не са глупаци да продават на 70 евро, като могат да го продават на 1200. В Унгария природният газ е два пъти по-евтин от България", заяви Куюмджиев.

Той не вижда да се задава газова криза. Въпросът е на какви цени ще бъдат доставките за България.

"Ние в момента взимаме руски газ от гръцките и турските договори. 1 млрд. ще имаме теоретично като се направи интерконекторът. От Америка можем до получим още количества. Газ ще има. Въпросът е, че ще продължава да бъде купуван от Русия, но не от "Булгаргаз", а от частни фирми", поясни Куюмджиев.

Неговият колега проф. Валентин Колев уточни, че цената на газа се увеличава още преди Ковид пандемията. А причината е трансформацията на големите инсталации от въглища на газ.

"Търсенето увеличи цената. Сега ще следва обратен процес - вероятно при част от големите горивни инсталации ще се възстанови работа на въглища, но ще отнеме 2-3 г.", прогнозира Колев пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт изрази убеждението си, че за бъдещото на доставките и цените е от значение кой управлява страната.

"Едно е да има редовно правителство, друго да е служебно. България няма да остане без газ, има кръгове, които силно искат да покажат, че без Русия ние няма да се оправим с природния газ", каза проф. Валентин Колев.

И оспори твърденията на колега си, че руският газ в момента може да струва под 100 евро.

"Аз се съмнявам, че 65 евро е цената на руския газ при тази на американския от 500. Когато се коментираше цената на американския газ, тогава тази на руския беше ниска, и американския излизаше скъп заради неговото втечняване. Сега нещата изглеждат конкурентно", аргументира се Колев.

"Русия продаваше на печалба при цена 110 долара, тогава американският втечнен газ не можеше да бъде конкурентен. Себестойността не се е променила, руснаците печелят колосални суми", допълни своя колега Явор Куюмджиев.

Той изрази позиция, че у нас през последните 15 г. енергетиката се използва като инструмент за социално подпомагане.

"Затова в актуализирания бюджет се предвиждат пари да се подпомогне "Булгаргаз". Когато има социално напрежение, се потиска умишлено цената на електричеството и на газа, това води до декапитализация на държавните дружества", допълни енергийният експерт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    русенец
    Да не бъркаме себестойност и цена.:) Цената е тази, на която са склонни да ни продадат и то ако искат. Ние сме невзрачен пазар така, че могат да си позволят и да не искат да ни продадат газ. Нещо повече, могат и да ни изтрият от картата си защото без нас могат. А ние можем ли без тях?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари