Явор Куюмджиев: Енергийната война Русия - ЕС се води от двете страни

0
Според него азерският газ е маскиран руски газ
Според него азерският газ е маскиран руски газ Снимка: БГНЕС

Според него азерският газ е маскиран руски газ

Тази констатация направи пред БНР Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката и ексдепутат от БСП.

"Има четири начина на доставки на руски природен газ към Европа - "Северен поток 1", "Северен поток 2", "Ямал-Европа" и коридорите през Украйна", уточни той.

"Югоизточната част на Европа си получаваме газа през "Турски - Балкански поток", по който нищо не е спряно", заяви Куюмджиев и добави, че получаваме предимно руски газ.

По думите му "азерският газ е маскиран руски газ". Защо обаче газът от Азербайджан е по-евтин той обясни така:

"Себестойността на руския газ очевидно е много по-ниска от себестойността на какъвто и да е втечнен. ... Когато преди година-година и половина руският газ на европейските пазари беше по 100 евро за 1000 куб/м, американският втечнен газ не можеше да припари до Европа, защото няма как да бъде продаден на тази цена с печалба, а Русия продаваше с печалба. Като себестойност руският газ е най-евтин в нашия регион, друг е въпросът, че пазарната стойност е много по-висока, но това го прави пазарът".

Явор Куюмджиев определи като конспиративна теория твърдението, че преди войната с Украйна Русия е вдигнала цената до 430% на борсата в Амстердам:

"Нали вярваме, че в ЕС съществува свободен пазар? Ако е така, Русия не може самоволно като монополист да вдигне цените до небесата. Само 40% от газа в ЕС идва от Русия. Не вярвам в тази конспиративна теория, че Москва е вдигнала цените измислено с намалени доставки или с газова война. По-скоро става въпрос за недалновидна политика на Брюксел и на досега управляващите в България. Не можеш да се откажеш с единствения си сигурен доставчик и да тръгнеш да се караш с него, без да си си осигурил заместващи мощности".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    до 4
    Че то крайслерът ти е американския трабант, бе теле!:) Още малко ще ми се похвалиш, че веднъж в седмицата ядеш дори месо!:) Я кажи на баба Херо ханъм да не се стиска, а да ти подари някоя по-класна кола.:) Караш такси, нали? Защото не съм виждал други дебили да купуват крайслери.:)
  • 2
    4
    112
    А бе ''3'' ,карай си ""Москвича'' ,пък аз ще си карам ''Крайслера'' и ако искаш може да прескочиш до Магадан , на ПРОГУЛКУ !
  • -3
    3
    до 2
    Пиши ти на американски, бе теле! Руснаците дори и език имат! А, американците май си нямаха собствен език. Нормално е, млада държава са. То няма и за кога да си правят език, испанският ги е завладял.:)
  • 4
    2
    В.П.
    Номер ''1'' ,пиши на руски бе петоколонник ! Иди да даваш наряд пред руското консулство !
  • -3
    1
    lKIuKkl
    Натискахте се да сте евроатлантици, да се натовци, плюете ежедневно по Русия, говорите за "европейска солидарност", приехте/съгласихте са да бъдат изгонени руски дипломати от България + персонала! Но не излязохте от коалицията заради психично болният про100$$ к!р0, трябваше веднага да напуснете коалицията, а все говорите за национални интереси! В онзи случай - про100$$ к!р0 обслужи интересите, но на родината му сащ, а вие от бсп се съгласихте! бпс е крайно дясна партия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари