Явор Куюмджиев: България ще е опитно зайче на "Хюндай" да стои по технологията AP1000

0
Енергийният експерт очаква поскъпване на електроенергията
Енергийният експерт очаква поскъпване на електроенергията Снимка: стоп - кадър \ Bulgaria On Air

Енергийният експерт очаква поскъпване на електроенергията

Парламентът реши, че за изграждане на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще се водят преговори с "Хюндай".

Целият процес се обърна с главата надолу. Петков каза, че парламентът е съставен от ядрени специалисти - очевидно, след като самият Петков гласува технология, по която да се строи електроцентралата, за да бъде необратимо решението. Обратимо е единствено, ако се вземе друго решение на парламента. Това заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Очевидно става въпрос за едни пари. Не мога да твърдя със сигурност, но в крайна сметка става въпрос за много пари. По официални данни на Американсия ядрен регулатор последната централа, построена недокрай от "Уестингхаус" в Джорджия, до момента струва 30 млрд. долара за два блока. Единият блок влезе в експлоатация миналото лято", даде пример Куюмджиев.

Той уточни, че "Уестингхаус" няма да строи след опита в САЩ, а си търсят компания, която да строи по тяхната технология - създават проект и го дават за строеж. Те имат договор с минимум две компании в света, едната от които е именно "Хюндай".

"Хюндай" са наистина компания, която е построила над 40 реактора. Дори във въпросната американска централа са корейски. В Джорджия са също корейски, построили са всички корейски атомни централи, и едва в ОАЕ", добави енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че "Уестингхаус" са имали търг за избор на технология, с искане за оферта с цена и срокове на двата бъдещи реактора.

Има 4 различни решения, които са възможни за България - американци, французи, китайци. Чехите обявиха търг за избор на технологията - с искане за оферта с цена и срокове.

"Американците бяха отстранени, защото не можаха да дадат цена и срокове. Кой е правил този търг - не разбрах. Излезе информация за тръжна процедура за преквалификация - по технически параметри корейците са минали през критериите.

Имало е някакво сито, в което някакви хора са определили, че от тримата участници "Хюндай" са подходящи. Китайците трудно биха могли да се справят с технологията AP1000. И изведнъж от ПП-ДБ казват - хайде да участват от "Бехтел", коментира експертът", заяви Куюмджиев.

Енергийният експерт посочи, че в България ще бъде първият опит на "Хюндай" да строят по технологията AP1000 и ние ще сме един вид опитно зайче, защото само са правили реактори за AP1000.

"Сигурно ще са справят, корейците са сериозни хора, те са дали твърда цена и твърд срок за построяване до 2037 г. Важно е обаче кога от "АЕЦ Козлодуй нови мощности" ще са готови с документацията и ще вземат разрешително за строеж . Най-сложно е разрешението за площадка, имат само за един блок, цялата процедура трябва да започне отначало за две площадки", посочи събеседникът.

Куюмджиев заяви също, че до построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще има поскъпване на енергията.

"Не би трябвало да има колосални проблеми по отношение на енергийния баланс, но ще отпаднат ТЕЦ-овете, в някои часове на деня да бъде много евтино, в други - много скъпо, като цяло ще бъде по-скъпо", заключи Явор Куюмджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    АЕЦ Аккую в Република Турция струва около 24 милиарда долара за 4 реактора ВВЕР 1200 MW. Същинското строителство започва 2018, тази година влиза в паралел първият блок, догодина вторият, а през 2025 - останалите два. По света има монтирани, действащи или в строеж над 113 реактора по технологията ВВЕР. Да правим два блока с някаква технология, която не е сертифицирана в ЕС , за която тепърва ще създаваме и специалисти, но пък е поне 30 милиарда за два блока, сиреч 4 пъти по-скъпа от ВВЕР е със сигурност поредното пълнене на сметките на определени отговорни другари. Освен това никой не споменава какво ще е горивото и при какви условия ще ни го продават, какво ще се случва с отработените касети, защото руснаците си ги прибират.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари