Явор Гечев: Спираме вноса на зърно от Украйна до второ нареждане

1
Когато намалее натискът върху българските зърнопроизводители, може мерките да бъдат променени, добави министърът на земеделието
Когато намалее натискът върху българските зърнопроизводители, може мерките да бъдат променени, добави министърът на земеделието Снимка: БНТ / стоп кадър

Когато намалее натискът върху българските зърнопроизводители, може мерките да бъдат променени, добави министърът на земеделието

"Аз бях първият министър, който постави въпроса за изкривяването на коридорите от Украйна. Ние от 6-7 месеца чакаме реакция от Брюксел, но нямаме повече време. Забраната за украински продукти няма да включва реекспортът. Това ще е силен сигнал към Европа. ЕС трябва да взима мерки, като монолитен съюз". Това заяви служебният министър на земеделието министър Явор Гечев в ефира на БНТ във връзка с вноса на украинското зърно, което е тежък удар върху сектора у нас.

По думите му срокът на забраната е временен, не е постоянен. „Когато намалее натискът върху българските зърнопроизводители, може мерките да бъдат променени“, уточни той.

„Компенсациите от 16 милиона лева от ЕК са недостатъчни. Ние сме солидарни с Украйна, но също искаме солидарност“, изтъкна земеделският министър.

„ЕС е стандарт, но ние не стига, че взимаме по-малко пари, а и сме на предна линия на вноса от Украйна. Имаме много високи разходи, защото не ползваме определени препарати и имаме изисквания за зелено производство, затова и продукцията се оскъпява. Искаме вътрешна солидарност, в противен случай много зърнопроизводители ще фалират“, предупреди Гечев.

„България трябва да има силен, нормален глас в Европа и той да се зачита. Солидарни сме с украинските колеги, но какво да изберем – кой да фалира ли?“, попита той.

Министърът на земеделието увери, че вносните продукти от Украйна се проверяват много строго, въпреки, че Румъния в първа граница и би трябвало там да има също контрол. „На внесените стоки правим стриктен фитосанитарен контрол, проверява се и за тежки метали. Гарантирано е качеството на българските продукти. Изследваме и за ГМО“, разкри той.

„Цената се определя от пазара, но при тези цени на слънчогледа и пшеницата, българските производители продават на загуба. Европа има много тежки изисквания по отношения на качеството. Намесваме се минимално при пазарните условия, така че цените няма да нараснат“, обясни той.

„България е голям производител на пшеница, но ние загубихме традиционни пазари. Опитваме се да разработваме други мерки, да стъпим и на други пазари. Българските търговци са добри и ще намерят начин. Всичко в икономиката е свързано. Не можем да заместим собственото си производство с вносни продукти. Ние сме солидарни с Украйна, но трябва да има баланс. Затова спираме на вноса от Украйна до второ нареждане“, каза още министър Гечев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Indianec v BG
    "До второ нареждане", но от кого?! Хау!
  • 6
    1
    фена на Путин
    Ам Брюксела питахте ли ? Да не ви начукат канчето и да наклякате, барабар с Радев Румбата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари