Явор Гечев: България обмисля да забрани вноса на украински селскостопански продукти

1
Министърът припомни, че сме поискали ЕК да вземе решение за ограничаване вноса от Украйна още през септември 2022 година
Министърът припомни, че сме поискали ЕК да вземе решение за ограничаване вноса от Украйна още през септември 2022 година

Министърът припомни, че сме поискали ЕК да вземе решение за ограничаване вноса от Украйна още през септември 2022 година

"Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз". Това каза днес в ефира на bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев.

"България също обмисля да забрани вноса на украински селскостопански продукти", заяви министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че не става въпрос само за зърно, а и за слънчоглед и сухо мляко, които се внасят от Украйна. "Ние сме солидарни към Украйна, но Европейската комисия (ЕК) работи изключително бавно", добави министър Гечев. Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 година.

„Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира Гечев.

Министърът подчерта, че е разочарован от изявлението на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност“.

"Загубите на българските производители, които неколкократно излизаха на протести, се изчисляват на 800 - 900 млн. лева", посочи Гечев.

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    ...
    Докато се "намисли" на малките момиченца може да им поникнат пишки от него. И за протокола: В украйна вече има внесени няколко партиди със снаряди със сърцевина от обеднен уран.
  • 6
    1
    плюс-минус
    За Великден си купих козунак на известна хасковска фирма от голяма чужда верига, 400 грама за близо 5 лева. Досега бях доволна от този продукт с локум и плодове с годност до 24 май. Да, ама сега не. По- безвкусно нещо не бях вкусвала. Защо така, не знам. Дали пък не е от украинска пшеница, кой, кой да ти каже!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари