Явор Божанков: Да започнем процедура по импийчмънт

1
Президентът Радев отиде твърде далеч. Но това се случи и защото законът го позволява
Президентът Радев отиде твърде далеч. Но това се случи и защото законът го позволява

Президентът Радев отиде твърде далеч. Но това се случи и защото законът го позволява

В проекта си депутатът от ПП-ДБ залага ограничаване на правомощията на президента. Абсолютно необходимо е като законодатели да направим ревизия на президентските квоти и правомощия дадени от Народното събрание. Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи. Това заяви в пространен пост във фейсбук депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Освен преразглеждане на президентските квоти, проектът "Божанков" предвижда, по неговите думи, законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено.

Депутатът дава пример: Министерски съвет предлага, а президентът назначава с указ дадена длъжност.

"Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа - власт, власт възпира."

Промените включват - Божанков изрежда: Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. "И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно."

Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор.

Божанков признава, че "това Народно събрание върви към промени в Конституцията, но процедурата е тежка а мнозинствата - несигурни". За своя проект ще търси подкрепа от парламентарната си група, "след това от останалите парламентарни групи". Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава, казва в заключение Явор Божанков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    на снимката:
    ето така изглежда американският неолиберализъм. така изглежда продажното зло което съсипва България.
  • 8
    6
    Димитър
    Глупак. На това ли те научи твоята бивша партия БСП?
  • -6
    5
    Дааа....
    Браво на Яворе! "Вие нямате сърце, ако на 20 години не сте социалист. Но вие нямате ум, ако на 40 години все още сте социалист" - гласи оригиналният цитат, макар много хора да мислят, че фразата е "Ако на 20 години не си комунист нямаш сърце, ако след 20 години все още си комунист, значи нямаш мозък"
  • 21
    4
    Явка
    братле, скоро ще започне процедура по ппИЙчмънт спрямо вас, със сапове, колове и други земеделски оръдия на труда!
  • 16
    3
    S.B
    ТОЗ ПЪК ГЕЙ КАКЪВ Е
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари