Без "столични парашутисти" сред водачите на листи в Русе

0
Без "столични парашутисти" сред водачите на листи в Русе
За първи път сред водачите на листи за изборите за ново Народно събрание в Русе няма "столични парашутисти", пише агенция "БГНЕС".

Повечето имена бяха очаквани, може би единствено с изключение на "България без цензура". До последния момент се предполагаше, че лидерското място ще бъде отредено на председателя на местната структура Георги Пейчев, но накрая се оказа, че на първа позиция е поставен представителят на коалиционния партньор от партия "ЛИДЕР" Георги Недев. Всъщност това не е чак толкова странно, като се има предвид, че Георги Недев е изпълнителен директор на "Топлофикация-Русе", която пък е собственост на Христо Ковачки.

ГЕРБ очаквано заложиха отново на Пламен Нунев, въпреки интригата преди официалното обявяване на листите, когато се заговори, че бившият здравен министър Десислава Атанасова ще поведе кандидатите за депутати от Русе. В Русе обаче Нунев има по-солидна подкрепа сред герберите, така че логично за трети път той оглави листата на ГЕРБ. Пламен Нунев е работил 23 години в системата на МВР, като се пенсионира като началник на полицията. Един от основателите на ГЕРБ в Русе, той работи в партийната структура като областен координатор, а това, което не отричат и най-отявлените му противници, е фактът, че е изключително деен и работи за каузата на Русе. Преди година името на Нунев бе забъркано в скандал с твърденията, че осигурявал политически чадър над фирмите на бизнесмена Красимир Даков, които печелели обществени поръчки на общината. Извършените проверки от ДАНС обаче не доказаха нищо официално. В същото време като бивш спортист и брат на голямата лекоатлетка Анелия Нунева Пламен Нунев има основната заслуга да започне дългоочакваният ремонт на Градския стадион, занемарен от години, и да се довърши новата спортна зала на града.

За разлика от други избори, този път Нунев ще има сериозен местен опонент в лицето на водача на листата на БСП. За първи път столетницата не сложи начело член на централното ръководство, а заложи на русенеца проф.Христо Белоев. Ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" успя да превърне ВУЗ-а в изключително модерно учебно заведение с контакти в цял свят, като убеди и канадският милионер Игнат Канев да инвестира в изграждането на новата сграда за конференции и различни събития "Канев център". Проф.Белоев никога не е крил амбициите си да върви напред и нагоре и след като изтича вторият му мандат като ректор, а той няма право по закон на трети, е логично да обърне поглед към нова цел. Очакваше се той да бъде кандидатът на БСП за предстоящите след година кметски избори, но все пак проф.Белоев е предпочел да се хвърли в голямата политика. В научните и университетските среди е добре познат, тъй като е зам.-председател на Съвета на ректорите в България, председател на Съюза на учените - Русе, бил е президент и вицепрезидент на Дунавската конференция на ректорите. Смята се за консенсусна личност, тъй като при различните правителства е успявал да води диалог и да печели привърженици за каузата на университета.

Ферихан Ахмедова от ДПС вече има един мандат зад гърба си като депутат. За нея никой не може да каже лоша дума, защото е изключително конструктивна. Като общински съветник в местния парламент в Русе тя винаги е отстоявала принципна позиция според вътрешните си убеждения. Икономист, Ферихан Ахмедова бе първият директор на русенската дирекция на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, позната като комисията "Кушлев". Тя влезе като кандидат за депутат в миналото Народно събрание, след като Емел Етем се оттегли от парламентарна дейност. Като народен представител Ахмедова положи много усилия да защити интересите на Русе по отношение на протаканата дълги години замяна на държавните гори в Лесопарка "Липник" с общински, за да може най-после общината да придобие собствеността на красивата извънградска територия и да я развие като място за отдих – задача, която без успех се опитаха да решат няколко общински управи. За съжаление оставката на правителството стопира за пореден път процеса. Ферихан Ахмедова е известна и като сестра на зам.-министъра на земеделието в кабинета Орешарски Бюрхан Абазов.

Реформаторският блок заложи за водач на листата си в Русе на зам.-председателя на СДС Румен Христов, който е родом от град Борово, Русенска област. Визитката му е доста внушителна - бил е зам.-министър за земеделието в кабинета на Филип Димитров и министър при правителствата на Ренета Инджова и Стефан Софиянски, част от администрациите на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. През 2011 г. бе кандидат за президент, издигнат от СДС, а в момента има бизнес в Русенска област. Това му дава основание да заяви, че е добре запознат с проблемите на региона и има амбицията да се бори за всеки десен глас. През 2012 г. изненада мнозина, когато обяви, че се оттегля от битката за лидерския пост в СДС, когато Мартин Димитров подаде оставка заради отказа на съпартийците му да преподпишат коалиционното споразумение с ДСБ. За Румен Христов синята идея е кауза, като той неведнъж е заявявал, че няма да постави личните си амбиции над партията. Христов неведнъж е бил обект на съмнения, че има топли връзки с ДПС. Още през 2008 г. тази теза е лансирана от Мартин Димитров, който го обвини, че е близък с бившия зам.-председател на ДПС и още по-предишен главен секретар на СДС Христо Бисеров. Самият Румен Христов категорично е отричал винаги подобни съмнения.

Най-изненадващият, но само на пръв поглед, избор за водач на листа бе на "България без цензура", където първото място зае изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе" Георги Недев, член на Националния енергиен борд. До този момент той не е бил в активната политика, за него се знаеше само, че е бил близък известно време до БСП. След закупуването на "Топлофикация-Русе" от Христо Ковачки Георги Недев е назначен от главен инженер за изпълнителен директор на топлофикационното дружество. Оттам и връзката с партия "ЛИДЕР", зад която стои Ковачки и която е коалиционен партньор на "България без цензура" за изборите. Въпреки че е най-слабо разпознаваем сред избирателите от останалите си опоненти, в предстоящата кампания Георги Недев ще разчита на дивиденти най-вече от позицията си на енергиен шеф, който защитава интересите на потребителите. Той се противопостави публично на опитите на ДКЕВР да наложи значително по-висока цена за клиентите на русенското парно за новия отоплителен сезон 2014-2015 г. и накрая успя да запази миналогодишните стойности.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари