Ясна Петрова е повод за гордост на русенци

1

Кметът на Община Русе Пенчо Милков поздрави лично балканския шампион по планинско бягане Ясна Петрова, която се върна преди дни от Брашов, Румъния.

Там 18-годишното момиче спечели златен медал в индивидуалното класиране и сребърен медал в отборното.

Русенската шампионка се занимава със спортно ориентиране и лека атлетика от близо 10 години.

Ясна е имала за цел да вземе участие в международни състезания по ориентиране, но поради пандемията от COVID-19 те биват отложени. Това отмества фокуса на Ясна и тя започва да се подготвя за състезания по лека атлетика.

Епидемията, която до голяма степен затруднява възможностите на спортистите и техните тренировки, всъщност помага на Ясна да запише своя най-добър сезон до момента.

Младото момиче разказва, че състезанието в Брашов е било голямо изпитание за нея – не само за физиката, но и за духа ѝ. „Всички ни плашиха със състезателките от Турция, които бяха фаворити сред участниците и дори действаха с отборна стратегия. Но на старта застанах със самочувствие, като носех българския трикольор, обрисуван върху лицето ми“.

Действително опонентките ми съставиха стабилен фронт. Сливайки се с терена и стискайки зъби, успях стъпка по стъпка да го разбия. Но дойде умората – губех темпо, нямах въздух, въпреки окуражителните викове на треньорите ми по трасето. Единствено имах сила да си повтарям едно нещо – Можеш! и да го вярвам с всяка моя жилка, с всеки мускул“.

Преодолявайки изкачването, което са и първите 3 км от общо 6-те км трасе, Ясна е била на трета позиция. Но тогава идва спускането, което е и голямата ѝ сила. Момичето успява да скъси преднината и с много мисъл от нейна страна взема първата позиция на ключово място от маршрута буквално минута преди финала.

Развръзката е последвана от силни викове и голяма доза емоция, защото Ясна Петрова е първият български състезател, спечелил призовото място на подобно състезание.

Ясна се е усмихвала широко на почетната стълбичка въпреки своята маска, а докато е звучал българският химн, тя е тръпнела от вълнение и радост.

Младата шампионка получи поздравителен адрес и символичен медал с герба на Община Русе, а г-н Милков подчерта, че шампионският резултат не е само лична победа за Ясна, а е и повод за гордост на целия град.

„Поласкана съм от топлото отношение. Оттук нататък, когато бягам, няма да бягам само за себе си и за любимите си хора, а ще имам съзнанието, че го правя и за град Русе“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари