Ясна е сумата, която е необходима за старта на летище Русе

6
Така изглежда в момента летище Русе
Така изглежда в момента летище Русе Снимка: Фейсбук

Ясна е вече сумата, която е необходима за извършването на необходимия ремонт за да заработи отново летище Русе за граждански полети

Община Русе е кандидатствала пред Министерството на икономиката за 2 600 000 лева. Основно това са пари за ремонт на 7.5 км. ограда, участъци от пистата и осигуряване на системи за сигурност, информира Арена Медиа

Това заяви кметът Пенчо Милков, който днес отчете пред медиите свършеното през втората година от мандата му като градоначалник.

10 страници са предписанията получени от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” и те са в момент на изпълнение.

От летището съобщават, че до момента са изпълнени 111 полета, тъй като настоящият статут на летателна площадка позволява излитане и кацане на малки самолети. Новата система, която ще ръководи полетите ще бъде в облекчен режим и ще позволява кацане само денем и при добра видимост, допълни Милков. За поддръжка годишно общината отделя 80 000 лева за стопанисване на полосата и прилежащите и сгради.

Съоръжението е открито през 1967 г. като военно летище и обект за обучение на българските Военновъздушни сили. С такъв статут летището функционира до 1998 г. В този период то е използвано за осъществяването както за военни, така и за граждански полети. От 2015 г. 100% от собствеността е прехвърлена на Община Русе, а от 2016 г. е лицензирано за летателна площадка за малки самолети.

Граждани и бизнес искат да има полети от Русе до София и ще се възползват от тях - това показват резултатите от допитване направено през лятото от Община Русе.

Проучването, което продължи около месец, е заради намерението на авиационния оператор "Гъливеър" за осъществяване на редовни пътнически полети между Русе и София, като експлоатира русенското общинско летище. По време на допитването са попълнени 2980 анкети от бизнеса и 3937 - от граждани. Резултатите показват, че над 98 процента заявяват, че ще се възползват от полети до София и обратно.

Най-голям дял от анкетираните имат русенци - 60 на сто, като интерес са проявили и жители на София, Пловдив, Мартен, Тутракан, Силистра, Свищов, Разград, Щръклево, Бяла, Ветово и Две могили.

Към момента Община Русе не може да се ангажира за точна цена на билетите, които зависят от оператора, който ще изпълнява полетите, но те ще бъдат съпоставими с тези от летищата във Варна и Бургас, надява се градоначалникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари