Японският премиер посети Буча

1
Фумио Кишида стана първият японски правителствен ръководител, посещаващ военна зона, от края на Втората световна война
Фумио Кишида стана първият японски правителствен ръководител, посещаващ военна зона, от края на Втората световна война Снимка: Ройтерс

Фумио Кишида стана първият японски правителствен ръководител, посещаващ военна зона, от края на Втората световна война

Японският премиер Фумио Кишида посети днес град Буча, станал символ на зверствата по време на руската окупация, в рамките на своята първа визита в Украйна, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Кишида пристигна в Буча с влак в ранния следобед преди срещата си с украинския президент Володимир Зеленски. Посещението му в обхванатата от война страна беше определено от украинските власти като историческо.

В Буча Кишида посети църква, където остави цветя и изрази почит към жертвите. "Възмутен съм от жестокостта. Говоря от името на японските граждани, като изразявам съболезнованията си за тези, които са загубили живота си", заяви японският премиер.

"Това историческо посещение е знак на солидарност и силно сътрудничество между Украйна и Япония", обяви във Фейсбук украинската заместник-министърка на външните работи Емине Джапарова, която публикува снимки на Кишида на перона на гарата в Киев.

"Признателни сме на Япония за стабилната ѝ подкрепа и приноса ѝ за бъдещата ни победа", добави тя.

Кишида стана първият японски правителствен ръководител, посещаващ военна зона, от края на Втората световна война. Визитата му идва в момент, когато китайският президент Си Цзинпин е в Москва за среща със своя руски колега Владимир Путин.

Очаква се Кишида да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, за да му предаде "уважението си към куража и упоритостта на народа, който защитава отечеството си под негово командване, също както и солидарността и непоклатимата подкрепа за Украйна от страна на Япония и Г-7", се казва в изявление на японското министерство на външните работи.

Азиатският икономически гигант е домакин на срещата на върха на Г-7 тази година. Кишида беше единственият лидер на страна от групата, който не беше посетил Украйна след началото на руското нашествие в страната през февруари миналата година. Японският премиер заяви пред украински представители, че планира да "предостави възможно най-голяма подкрепа за възстановяването на мира в Украйна".

Посланикът на САЩ в Япония Рам Еманюъл заяви в Туитър, че днес се развиват "две много различни европейско-тихоокеански партньорства". "Кишида стои на страната на свободата, а Си - с военнопрестъпник", подчерта той, визирайки решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за отвличането на хиляди деца от Украйна.

Япония участва в санкциите на Запада срещу Русия и предоставя помощ на Киев. Миналия месец Токио обяви нова помощ от 5,1 милиарда евро за Киев. Япония е изпращала и средства за защита и е предлагала да приеме бежанци от конфликта, но не е предоставяла военна помощ поради изискванията на пацифистката си конституция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари