Японски учени разработват робот, който да гаси пожари от разстояние

0
Представете си летящ дракон, който не бълва огън, а гаси пламъците с водни струи
Представете си летящ дракон, който не бълва огън, а гаси пламъците с водни струи Снимка: Tadokoro Laboratory, Tohoku University, Japan

Представете си летящ дракон, който не бълва огън, а гаси пламъците с водни струи

Благодарение на екип от японски изследователи този нов вид звяр скоро може да бъде част от екипи пожарникари по света и да помага за потушаването на огнени стихии, прекалено опасни за хората, съобщи електронното издание "Юрикалърт", цитирано от БТА.

Проектът на този нов робот, наречен Dragon Firefighter, вече е публикуван в изданието "Фронтиърс ин роботика енд Ей Ай". Така специалисти от целия свят могат свободно да използват японските планове, за да създадат свои собствени пожарникари дракони. Това ще бъде от полза за всички.

"Представяме прототип на четириметров, дистанционно управляем летящ робот с пожарогасител, проектиран да потушава безопасно и ефективно пламъци в сгради, като се приближава директно до източниците им", обяснява съавторът на проекта д-р Юичи Амбе, доцент в университета на Осака.

Изследователски екип от лабораторията на професор Сатоши Тадокоро в университета на Тохоку започва работа по подобни летящи роботи през 2016 г. Оттогава досега 11 изследователи и студенти са допринесли за проекта. Преди и в хода на работата младите хора поддържат връзка с японските пожарникари, за да разберат по-добре техните потребности.

Пожарникарският маркуч на робота се задвижва от осем контролируеми водни струи. Той може да променя формата си и да се насочва към пламъците, като се управлява от контролен блок, поставен в задната му част в специално съоръжение с колела.

Дюзите изхвърлят вода със скорост 6,6 литра в секунда и налягане до един мегапаскал. Накрайникът на маркуча разполага с конвенционална и термовизионна камера, които помагат да открие местоположението на пожара.

"Смятаме, че ще са необходими още около 10 години, за да внедрим нашия робот в реални сценарии за гасене на пожари", казва Амбе.

"Основното предизвикателство ще бъде да се разшири обхватът му до повече от 10 метра. Разработването на ефективни тактики за гасене на пожари, съобразени с уникалните възможности на този робот, също ще бъде критичен аспект на по-нататъшното развитие", допълва изследователят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари