Вулканът Попокатепетъл изригна газ, дим и пепел

1
Засега не е била разпоредена евакуация, но властите се подготвят за такъв сценарий
Засега не е била разпоредена евакуация, но властите се подготвят за такъв сценарий Видео: NOVA

Засега не е била разпоредена евакуация, но властите се подготвят за такъв сценарий

Мексиканският вулкан Попокатепетъл снощи изригна газ, дим и пепел, което принуди властите в страната да преустановят учебните занятия в три щата, ден след като правителството повиши нивото на предупреждение за активността на вулкана, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Активността на 5425-метровата планина, която се намира само на около 70 километра югоизточно от столицата Мексико, се е увеличила през последната седмица. Засега не е била разпоредена евакуация, но властите се подготвят за такъв сценарий и предупреждават хората да не излизат от домовете си в радиус от 12 километра около планината.

Активността на вулкана наложи временно спиране на полетите на двете летища в столицата през уикенда.

Столичното летище "Пуебла" е преустановило полетите и снощи заради паднала върху пистите вулканична пепел, съобщи в своя публикация в "Туитър" губернаторът на щата.

Министерството на отбраната заяви, че е готово да активира 6500 военнослужещи, ако се наложи. Подготвят се убежища.

Около 25 милиона души живеят в радиус от 100 километра около вулкана.

Попокатепетъл се съживи през 1994 г. след десетилетия на затишие и преживя периоди на по-голяма активност от 2000 г. до 2003 г. и от 2012 г. до 2016 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари