Вучич: Сърбия няма да се присъедини към НАТО, защото не може да забрави децата, загинали през 1999 година

8
Наш дълг е да прощаваме, но също така е наш дълг да не забравяме. Не бива да забравяме
Наш дълг е да прощаваме, но също така е наш дълг да не забравяме. Не бива да забравяме

Наш дълг е да прощаваме, но също така е наш дълг да не забравяме. Не бива да забравяме

Сърбия няма да се присъедини към НАТО, защото няма да може да забрави децата, загинали по време на агресията на Северноатлантическия алианс през 1999 г. Сръбският президент Александър Вучич заяви това в понеделник по време на предизборен митинг в град Кикинда. Обръщението беше излъчено от телевизионния канал Vesti, предаде ТАСС.

"Смятам, че Сърбия не трябва да се присъединява към НАТО, тя е свободна страна, военно неутрална, и сама ще защитава земята и небето си. Ще ви кажа нещо: наш дълг е да прощаваме, но също така е наш дълг да не забравяме. Не бива да забравяме 11-месечната Бояна Тошич, която беше убита в село Мердаре край Куршумлия, не бива да забравяме малката Милица Ракич, която беше убита в град Батейница, не бива да забравяме малката Саня Миленкович, която беше убита в град Варварин, не бива да забравяме това. (...) Ние ще бъдем много по-силни, отколкото когато безотговорните, наглите и арогантните ни бомбардираха и извършиха агресия срещу нас и нашата страна", каза Вучич.

Агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия продължи 78 дни през 1999 г.

Основната причина за въздушната офанзива на операция "Съюзна сила" е "да се предотврати геноцидът над албанското население в Косово. По данни на НАТО по време на операцията авиацията на страните от алианса е извършила 38 000 военни полета, като целта на повече от 10 000 от тях е била нанасяне на бомбени удари.

По сръбски данни в резултат на бомбардировките са загинали 3500-4000 души, а около 10 000 са били ранени, като две трети от тях са били цивилни. Материалните щети възлизат на 100 милиарда долара. По време на тримесечните бомбардировки на Югославия от страна на НАТО 15 тона обеднен уран бяха изхвърлени с ракети на сръбска територия. След това страната се нарежда на първо място в Европа по брой на онкологичните заболявания. През първите 10 години след бомбардировката около 30 хил. души се разболяват от рак, от които 10-18 хил. умират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    mmmda
    В Югославия беше същата работа като в Украйна сега. Развъдени и финансирани от САЩ нацисти и мафиоти, които тормозеха етносите, а Русия(СССР) беше поставена на колене от краварския слуга Горбачов и изпуснаха ситуацията в Югославия.
  • 1
    3
    ...
    Много пострадаха югославяните, разбиха им държавата американците, а бяха техни приятели през целия соц, а може би точно заради това. Тези рани няма да зараснат. НАТО ги изтребваха поголовно, без значение на етнос, а и СФРЮ бяха многоетническа държава. А някой помни ли как и кой прекрати войната там?? Трябва да си правим изводите и тук, в България.
  • 1
    2
    Хитрецът Вучич
    Браво, хитър ход. Изпреварващ ситуацията, защото надали някога НАТО ще покани Сърбия. То и НАТО помни зверствата на сърбите и на Милошевич върху съседните народи и националности - хървати, бошняци. Няма да се просъедини, не защото не иска, а защото никой не ги е поканил.
  • -9
    1
    любопитен
    А теб кой те е канил в НАТО? То и хората не могат да забравят клането в Сребреница, кървавите погроми в Босна. Вие сте балканските нацисти - поне като гледам критериите на льбимия ви Путин. Както сте заобиколени отвсякъде със страни, членки на НАТО - дори и Путин няма да ви иска за автономна република.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари