След референдумите Русия ще разглежда като нападение опитите на Украйна да си върне контрола

3
Според Запада референдумите са нагласени
Според Запада референдумите са нагласени Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Запада референдумите са нагласени

В 4 области на Украйна под руски контрол втори ден се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, пише БНР.

Кремъл обяви, че след допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола.

Т. нар. референдуми се провеждат в сепаратистките региони Донецк и Луганск и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември. Украинските власти съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота.

Украинският президент Володимир Зеленски призова света да осъди "псевдореферендумите".

"Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите - те ще бъдат категорично осъдени , както и на престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да осъществят в Крим и други части на Украйна, които засега контролират. Това не са просто престъпления срещу международното право и законите на Украйна. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу нацията."

След допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола над окупираните райони, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му ако тези територии се присъединят към Русия, там ще започне да действа руската конституция.

Според Запада референдумите са нагласени.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон никога няма да признае украинската територия като нещо различно от част на Украйна. В изявлението си Байдън добави, че Съединените щати ще работят със съюзниците и партньорите си за налагане на допълнителни бързи и тежки икономически санкции за Русия.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички държави да "отхвърлят категорично тези псевдореферендуми".

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции. 

Китай призовава за зачитане на "суверенитета и териториалната цялост на всички страни".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари