Втори ден търсят изчезнал сноубордист в Рила

0
34-годишният мъж е изчезнал вчера следобед
34-годишният мъж е изчезнал вчера следобед Снимка: БЧК

34-годишният мъж е изчезнал вчера следобед

Втори ден близо 20 планински спасители от Благоевград, София и Банско издирват безрезултатно в зона „Картала“ над Благоевград, в Рила планина изчезналия вчера следобед 34-годишен сноубордист от София, информира Монитор.

В спасителната акция от Банско се включиха и две обучени в такъв вид акции кучета

В неделя сутринта трима приятели от София пристигнали на Карталска поляна, на 30-ина км над Благоевград при долна станция на кабинковия лифт и цял ден се спускали по стръмната писта от горна станция. При последното им спускане около 16:00 часа последният сноубордист не се появил на финала при долна станция на лифта. Търсили го повече от час и в 17.38 часа подали сигнал на тел. 112.

Бързо се озовахме на мястото и започнахме издирването от горна станция надолу, разказва Георги Ботев от ПСС отряд Благоевград. - Може би фаталното е, че след последното спускане от върха са се отлепили две лавини, едната от които голяма. Поради силния вятър и обилния снеговалеж прекратихме търсенето в 1 часа след полунощ срещу понеделник. Сутринта в 9.00 часа го възобновихме. Времето изключително много ни затруднява – леден вятър, мъгла и обилния снеговалеж продължава“, допълни планинският спасител.

В акцията участват 14 спасители от Благоевград и техни колеги от София, както и над 10 доброволци. От Банско пристигнаха двама спасители с 2 кучета, обучени в такъв вид акции. Според Георги Ботев, който е разговарял с двамата приятели на изчезналия в снега сноубордист, той е бил зле екипиран - без защитна каска и лавинен уред в себе си, което е пречка да бъде локализиран. Карали са повече в извън очертаната писта. Странното е, че телефонът му в понеделник до обед е давал свободно без да се осъществи връзка.

Колкото и да е малка надеждата спасителите се надяват, че пострадалият е намерил някъде убежище и е жив. По-вероятно е голямата лавина да го е настигнала и затрупала. Възможно е да се е ударил в дърво и лавината да го е затрупала.

Това са само наши предположения, дано момчето има късмет. От горна станция надолу има доста улеи извън обозначената писта. Приятелите му са неотлъчно до нас“, казват планинските спасители.

До 15.00 часа днес още нямаше следа от изчезналия в снега 34-годишен сноубордист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари