Втори ден депутатите не успяват да приемат правилника си за работа

0
ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ да поемат водещите парламентарни комисии в замяна на подкрепа на правителство с втория мандат
ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ да поемат водещите парламентарни комисии в замяна на подкрепа на правителство с втория мандат Снимка: Дневник / Георги Кожухаров

ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ да поемат водещите парламентарни комисии в замяна на подкрепа на правителство с втория мандат

Втори ден депутатите не успяват да приемат правилника си, по който ще работят и ще извършват законодателна си дейност. Това по всяка вероятност ще доведе до отлагане на гласуването на председателите на парламентарните комисии, тъй като то не може да започне преди правилникът да бъде приет. По програма това трябваше да се случи този петък, но според информация, цитирана от Дневник, парламентарните групи все ще не са обсъждали темата, тъй като разпределението на ръководните позиции в парламента зависи и от преговорите за редовно правителство.

Въпросът бе поставен като разменна монета от "Продължаваме промяната - Демократична България", които предложиха на ГЕРБ да поемат водещите парламентарни комисии в замяна на подкрепа на правителство с втория мандат. Тъй като преговорите между двете политически сили все още текат, се очаква разпределението на шефските места да се осъществи следващата седмица.

Дотогава без комисиите депутатите няма да могат да започнат обсъжданията и гласуванията на законопроектите, които преди да стигнат до пленарна зала, задължително се разглеждат от ресорните комисии. Засега народните представители имат готовност да гласуват единствено председателя на комисията по правни въпроси, която в резултат на "джентълменското споразумение" между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" бе поверена на новата коалиция, но за период от три месеца. Вече е известно, че кандидатът на формацията ще бъде юристът Стою Стоев.

Междувременно депутатите отхвърлиха идеята на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" пленарните заседания да започват вместо в 9:00 часа какъвто е редът сега, а в 14:00 часа. Подкрепа не събраха и предложенията на "Възраждане" резултатите от гласуването в комисиите да бъде отразявано в стенограмата по групи, както и да може да се иска проверка на кворума по три пъти от всяка парламентарна група, вместо както е сега по веднъж на заседание. Последното от партията на Костадинов се опитаха да прокарат и в миналото Народно събрание, но отново не събраха подкрепа.

Не беше приета и идеята им времето за регистрация в началото на пленарното заседание да бъде задължително една минута. Фактът, че това не е изрично регламентирано в правилника често се използва като хватка от страна на председателстващите заседанието за намаляване на кворума, което води и до намаляване на прага гласове "за", с които се приемат законопроектите.

В 48-я парламент депутатите измениха част от текстовете в правилника като записаха, че законопроектите ще се приемат с повече от половината от присъстващите народни представители като под "присъстващи" при явно гласуване се разбира броят на народните представители, които са регистрирани при последната преди гласуването проверка на кворума". С други думи за да започне заседанието на парламента, трябва да са се регистрирали най-малко половината плюс един депутати, т.е. 121. Съответно, решение може да бъде взето с най-малко 61 гласа "за", дори и никой друг да не е участвал в гласуването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари