Всяка трета аптека у нас е пред затваряне

0
Близо 100 аптеки вече са затворени от месец май досега заради въвеждането на системата за верификация
Близо 100 аптеки вече са затворени от месец май досега заради въвеждането на системата за верификация Видео: NOVA

1/3 от аптеките заради неизпълнение на европейска директива.

В началото на месец август изтече крайният срок, в който фармацевтите трябваше да свържат към компютрите си специални четци за кодовете на лекарствата. Все още обаче част от аптеките няма компютри, информира NOVA. 

Първоначалната инвестиция за устройството е около 2000 лв. След това обаче, фармацевтите трябва да плащат всеки месец за поддръжка.

Още стотици фармацевти са категорични, че инвестициите в четци и софтуер са непосилни, особено за аптеките в малки населени места. На аптеката в село Обнова, Плевенско, разчитат 3 села и оттук лекарства купуват над 5000 души.

Има контролни органи, които трябва да следят дали влизат фалшиви лекарства и по какви начини влизат в България. Такива лекарства има, но не са при нас”, заяви Анушка Матеева – магистър фармацевт в аптека в село Обнова.

Фармацевтите вече протестираха, а държавата им отпусна гратисен период. Той обаче изтече преди дни и от 17 август затварят както аптеки в малките населени места, така и в сърцето на София.

А след неспазените срокове, следват глоби за аптеките нарушители. Ако нямат скенер и свързан със системата компютър, санкциите ще бъдат от 1000 до 3000 лева.

Над 90 аптеки затвориха от месец май досега. Ние зареждаме аптеките в цялата страна по два пъти на ден и виждаме какво е тяхното реално състояние и дали имат готовност за това електронно свързване, както технически, така и финансово”, обясни в ефира на „Събуди се” Аделина Любенова  от Български фармацевтичен съюз. „От сканираните досега лекарства няма регистрирани с изтекъл срок на годност. Това беше и нашето очакване. Откриха 4 опаковки със сбъркан код. Навсякъде в Европа работи тази директива, но не пълноценно. В повечето държави са включени по-малък брой аптеки, отколкото у нас”, заяви Николай Костов  от Асоциация на собствениците на аптеки.

 

    

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари