Всяка кола ще има паспорт за ремонти, прегледи и катастрофи

0
Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” пък ще трябва да поддържа регистър с тези данни
Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” пък ще трябва да поддържа регистър с тези данни

За внесен автомобил с превъртян километраж веднага ще сигнализират в МВР.

Всеки автомобил, регистриран на територията на България, ще има паспорт с технически данни. В него ще се вписва пълната информация за техническите характеристики на превозното средство, както и всички извършени ремонти и прегледи. Документът ще съдържа информация и дали автомобилът е бил участник в катастрофи.

Това е записано в Проект на Закон за пътните превозни средства, публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството на транспорта.

Целта на проекта е да се намалят пътно-транспортните произшествия у нас. Смъртността в резултат на ПТП в България е сред най-високите в ЕС, коментираха експерти пред TrafficNews.

Според черната статистика, у нас 99 души на 1 милион умират в резултат на катастрофи. За сравнение, средният показател за смъртност в ЕС е 50 убити на 1 милион жители.

Сега действащият закон за движение по пътищата от 1999 г. е вече остарял, е мнението на специалистите. Затова е предвидено разработването на проекти за три нови закона - за движението по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите на моторни превозни средства, които да направят автомобилния транспорт побезопасен.

Важно значение за ограничаване на катастрофите е създаването на нормативна основа, която да контролира техническата изправност на автомобилите, тяхното одобряване, поддръжка и ремонт, пише в мотивите.

Една от мерките за това е паспортът с технически данни на колите.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” пък ще трябва да поддържа регистър с тези данни. В него ще има сведения за извършените прегледи за проверка на техническата изправност, за навъртените километри, за ремонтите и за пътно-транспортните произшествия с превозното средство.

Още при първоначалната регистрация на употребявани автомобили у нас, ще се извършва идентификация, проверка за съответствие с данните на производителя и проверка за техническата изправност. Това ще става в специални лицензирани сервизи. Ако се установи подправяне или заличаване на идентификационния номер (VIN) на пътното превозно средство или пък превъртане на километража, незабавно ще се уведомяват органите на МВР.

За нови автомобили паспортът се издава от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, като там определят и датата за представяне на следващ периодичен преглед за проверка на техническата изправност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари