Всички са срещу новата партия, а тя е шанс

1
Хвърлиха се да обясняват, че това е пъклен план, президентът и хората му седят зад това, служебните министри всъщност са мошеници и т. н.
Хвърлиха се да обясняват, че това е пъклен план, президентът и хората му седят зад това, служебните министри всъщност са мошеници и т. н. Снимка: БГНЕС

С лавина от интриги посрещат медиите създаването на нова, вероятно центристка партия, условно наречена партия на Петков и Василев

 Хвърлиха се да обясняват, че това е пъклен план, президентът и хората му седят зад това, служебните министри всъщност са мошеници и т. н., пише Иван Бакалов в E-vestnik.

Същите медии досега не са спирали да злепоставят и ИТН, и БСП, и ДБ, и ИБНИ. Не че не се караха и не даваха повод. Но някак тази медийна среда волю-неволю натрапва един извод – всички са маскари, най-добре да си дойде пак Бойко да въведе ред в хаоса…

Има проста ситуация – партия ГЕРБ с около половин милион твърди избиратели, и още няколко партии против ГЕРБ, които имат към 1,5 млн. избиратели. Но са неспособни да се разберат за правителство.

И такава нова партия е единственото спасение от ГЕРБ и от политическата криза в следващия парламент. Тя може да изкара нови избиратели пред урните, които досега не са гласували. Но я посрещат на нож медиите, основните от които не са спирали да обслужват Борисов. На нож я посрещат и останалите партии. Със сигурност новата партия ще отнеме от техните избиратели, но и ще бъде спасително свързващо звено между тях, които не бяха в състояние да съставят правителство след двукратни избори. Всъщност именно неспособността да направят правителство създаде вакуум за нова партия. Това не е нещо изключително за политиката в Европа в момента. И във Франция по подобен начин се появи партията на Макрон. В Италия с разпарчетосан парламент, също излъчват технократи в управлението.

От „Демократична България” се опитват да кажат, че Петков и Василев и евентуалните им избиратели едва ли не им принадлежат по право с нотариален акт. И ако служебните министри не отидат при тях, ще ги обявят за

предатели, които цепят дясното

(този филм вече сме го гледали, когато се появи „Да България“). От ДБ последователно и Христо Иванов, и десебистът генерал от резерва, и Радан Кънев се изказаха, че мястото на Петков и Василев е при тях. Уви, не е. Те имат силна подкрепа в момента, именно защото не са при тях, не са като тях, не са и като другите.

Напълно е възможно след силен натиск, включително и от Запад,  да принудят Петков и Василев да се присъединят към ДБ, дали като коалиция, дали под някаква друга форма. От това ще спечели ДБ, но те ще загубят и в следващия парламент пак ще има сложна конфигурация и е възможно ГЕРБ да е победител на изборите.

Надеждата е за нова партия, която не е обременена с идеологемите и наследството на ДБ и особено ДСБ. И която е способна да води преговори с други партии, а не да ги отказва, което ни доведе трети път на избори за половин година.

Партиите в този и в предишния кратко просъществувал парламент така се обиждаха и изпокараха, че минираха възможността да съставят правителство и в бъдещия. Затова, ако останат пак те и в следващия парламент, нищо добро не може да се случи.

Срещу нова партия са и ИТН, и БСП, за ГЕРБ и ДПС да не говорим. От БСП се чуват заядливи реплики

срещу президента Радев, с когото свързват новата партия

Те вече заявиха подкрепата си за Радев и нямат никакъв шанс, ако я оттеглят. Но там винаги има по някой, който се разграничава от ръководството и сипе приказки, като че ли зад него са широките народни маси на голямата и силна партия. Уви, БСП вече не е нито голяма, нито силна. Макар че досега се държа най-конструктивно и зряло на фона на другите партии.

Враждебното отношение на хора от БСП към новата партия е от глупост – само тя може да преговаря с тях и да ги изкара от изолацията, в която ги поставят други партии. И още – новата партия може да намали резултата на ДБ и ИТН, но по-слабо ще засегне БСП.

Тази партия може да изиграе положителна роля в следващите избори. Но ще гледаме как всички са срещу нея. Така беше и с НДСВ преди 20 години – всички медии бяха срещу нея, а получи подкрепа от избирателите. Ситуацията е подобна, но играчите сега са други. И ще направят всичко възможно да ги смачкат, да ги спрат или погълнат в други партии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари