Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, ще изписват безплатните КОВИД лекарства

0
В момента всички лекарства са налични в аптечната мрежа, има  проблем само с  нискомолекулните хепарини
В момента всички лекарства са налични в аптечната мрежа, има проблем само с нискомолекулните хепарини Снимка: БНТ, стоп кадър

"Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат безплатните лекарства за лечение на ковид. Лекарствата са за един терапевтичен курс и в една рецепта могат да бъдат изписани три лекарства"

Това уточни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

В момента всички лекарства са налични в аптечната мрежа, има лек проблем с нискомолекулните хепарини, но това го има в целия свят, каза той.

Петров заяви, че в момента има ясна регламентация на ковид зоните, където пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус трябва да преминат, за да получат безплатните лекарства.

Зоните концентрират на едно място диагностика, лабораторни изследвания и предписване на лекарствата. Те ще освободят лекуващите лекари, за да не се смесват потоци при тях, за да може и те да продължат лечението на останалите болни, каза Петров.

В момента има 46 регистрирани ковид зони, но се очаква в рамките на две седмици да станат 150.

Петров заяви, че най-леките случаи на ковид все още могат да се лекуват от джипитата дистанционно. Тези пациенти нямат симптоми и нямат нужда от лекарствата. Ако имат нужда от тях те трябва да отидат в ковид зоната, където да направят допълнителна диагностика.

Петров уточни, че навсякъде, където има медицински центрове, които отговарят на изискванията могат да сключат договори. Те ще получат, освен финансирането за преглед, и по 15 000 за работа в неблагоприятни условия, могат да заявят апаратура за лечение на ковид за около 50 000 лв.

Има достатъчно стимули, за да започнат тези центрове за работят, каза Петров.

Зам.-министърът на здравеопазването коментира и информацията за задържаните председатели на ТЕЛК заради издаване на фалшиви ТЕЛК решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари