Може ли отрицателен тест да е причина за отказ от лечение?

0
Заради коронавируса обаче достъпът на пациенти без коронавирус до болница е затруднен
Заради коронавируса обаче достъпът на пациенти без коронавирус до болница е затруднен Видео: БНТ

Пациенти с пневмония и отрицателен тест може да са заразени с коронавирус, казва доктор Александър Симидчиев. И уточни, че не всички пневмонии са усложнение от COVID-19

От Столичната здравна инспекция не отговориха в кои болници се лекуват хората с така наречената "чиста" пневмония и с колко легла разполагат, разкрива БНТ.

Опитът на медиците от началото на COVID епидемията показва, че е възможно човек с пневмония и отрицателен тест да е заразен с коронавирус.

"Пробата се взема от носоглътката. Може да е бил положителен няколко дни напред. Слeд това да се е развила клиничната картина и вирусът вече да не е в носоглътката", обясни по-рано здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В тези случаи лекарите могат да назначат допълнителни изследвания.

"Да се направи и скенер на бял дроб, защото на скенера образът на COVID инфекцията е много характерен и може да бъде поставена диагнозата и по скенерския образ", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Коронавирусът не е единствената причина за развитие на пневмония.

"Инфекция, която не е предизвикана от коронавирус. Това е ежедневие и в пулмологичните отделения", допълни пулмологът.

Заради коронавируса обаче достъпът на пациенти без коронавирус до болница е затруднен.

"Всичките усилия са хвърлени върху пациентите с COVID, а другите пациенти с хронични заболявания нямат нормален достъп", коментира Наталия Маева от Националната пациентска организация.

А това довело до търсене на връзки за влизане в болница.

"Аз не считам за нормално, когато имаш нужда да бъдеш приет по спешност, независимо дали имаш COVID, или някакъв сериозен здравословен проблем, ти да търсиш телефон на директор на болница, за да бъдеш приет в болница", каза още Маева.

Проблемът може да се реши след обособяването на чисти и болници само за лечение на коронавирус, смятат от Националната пациентска организация. В някои области обаче възможност за разделяне на чисти и лечебни заведения за COVID няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари