Вселенската патриаршия призна църквата на РСМ под името Охридска

1
Това е станало днес с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей
Това е станало днес с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей Снимка: БТА

Това е станало днес с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей

Вселенската патриаршия е признала православната църква на Република Северна Македония под името Охридска, съобщава Патриаршията на интернет страницата си, предаде NOVA

Това е станало днес с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей.

Съобщение под заглавие “Решения на Светия синод във връзка с църковната тема на държавата Северна Македония“ бе публикувано на Интернет страницата на Вселенската патриаршия.

„Светият синод, свикан днес понеделник, 9 май 2022 г, под председателството на Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и прецени окончателно подадените искания до Майката Църква, имайки предвид и многократните призиви на Държавата Северна Македония и реши както следва:

Приема в общение йерархията, дейното духовенство и нейния народ под ръководството на архиепископ Стефан на тази църква, изцелявайки раната на схизмата и поливайки с масло и вино раната на православните братя. С тази цел издава съответен патриаршески и синодален праксис.

Остава Пресветата църква на Сърбия да се уредят с църквата на Северна Македония административните въпросите в рамките на светоканоничния ред и църковните традиции.

Признава като име на тази църква името „Охрид“ (което означава района на нейната юрисдикция само в границите на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейният Предстоятел, с изключване думата „македонска“ или каквато и да е производна на думата „Македония“.

Вселенската Патриаршия продължава да се интересува от развитието, напредъка и стабилността на църковната общност на Охрид, както е правила през вековете чрез поместните Православни църкви като „гостилница на любовта, извор на благочестие за рода на православните християни“ (Драма Павлос)“.

Развоят на този въпрос, който виси от години, според гръцки източници се свързва със случващото се в Украйна и ролята, която има в него патриарха на Москва Кирил, посочва и електронното издание на вестник "Прото тема".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари