Всеки трети от загиналите намира смъртта си на завой

0
От началото на годината смъртните случаи у нас са 480
От началото на годината смъртните случаи у нас са 480 Снимка: БГНЕС / Архив

Всеки трети от загиналите на пътя умира на завой.

Това показват данни на Българска браншова асоциация “Пътна безопасност”. Причината се крие във високата скорост и несъобразяването на водачите с особеностите на трасето, обясниха експертите, предава Труд.

От началото на годината най-много са загиналите при инциденти на пътя на територията на Област Пловдив (58 души), а най-малко са смъртните случаи в Смолян и Кюстендил (по 4). Това съобщи комисар Росен Рапчев от ГД “Национална полиция”. Челните места в черната статистика заемат още София и Варна, а сред шосетата с най-малко загинали са тези в Габрово, Кърджали, Видин, Монтана, Перник и Разград.

Изненадващо, статистиката показва, че смъртните случаи на магистралите у нас намаляват. За сметка на това почти една трета са загинали на пътища първи клас. От началото на годината смъртните случаи у нас са 480 или 33-ма души по-малко са загубили живота си зад волана в сравнение със същия период преди година.

Общо над 1 милион фишове, актове и глоби са наложили пътните полицаи от началото на годината. Според експерти при минимум 50 лева на документ ведомството е вкарало минимум 50 млн. лв. в бюджета. Една от мерките за затягане на контрола върху водачите е да се засича не само моментната скорост на движение, но и средната такава, обясни Рапчев. Камери за отчитане на средната скорост вече са поставени на магистрала “Люлин” и на пътя между Пловдив и Карлово. Предстои да бъдат монтирани и на други трасета с повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия като Русе-Бяла на пътя при отбивката за Микре на пътя за Велико Търново.

Половината сгазени пешеходци са на възраст над 64 г.

Ръст на опасните водачи заради употреба на наркотици

Пострадали са 1146 деца

Все повече са хванатите водачи след употреба на наркотици. 

Новата опасност на пътя, която ще става все по-значима причина за инцидентите е увеличаването на водачите, употребили наркотици, съобщи комисар Росен Рапчев от ГД “Национална полиция” Рапчев. Само от началото на годината са хванати над 1000 водачи, които са качили зад волана след употреба на наркотици или други упойващи вещества.

Над половината от сгазените на пътя пешеходци са на възраст над 64 години. Общо 157 са прегазените пешеходци през 2017 г. като 84 от тях са на възраст над 64 години. В сравнение с предходните години броят им нараства, става ясно от данните. От началото на годината 49 възрастни хора са загинали зад волана, 46 като пешеходци и 23-ма като пътници, стана ясно от данните.

В същото време в катастрофи са пострадали и 1146 деца. От тях са загинали 27 младежи до 17 години – 16 като пътници, 5 като водачи и 6 като пешеходци. Ранени за първите 9 месеца на годината са 905 деца.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари