Все повече шофьори от Русе се опитват да измамят "Пътна полиция"

40
Зачестяват и пътните нарушения на чуждестранните шофьори
Зачестяват и пътните нарушения на чуждестранните шофьори Видео: БНТ

В Русе зачестяват случаите на извършени нарушения на пътя от страна на чуждестранни шофьори.

Повечето от тях са водачи на тирове. Сред тях има и с отнети шофьорски книжки.

В същото време се увеличават и опитите на водачи от Русе да измамят "Пътна полиция", че са си изгубили свидетелството, а то е било отнето за нарушения в Румъния.

Пътищата в Русенско са опасни не само заради лошото им състояние, но и заради недисциплинирани шофьори. В много случаи те са чужди граждани, на които е известно, че Законът за движение по пътищата в България е по-либерален.

"В Румъния например ти отнемат книжката веднага като те спрат за нарушение. Чувал съм, че и в други европейски държави е същото", сподели пред БНТ  Ангел Калчев.

"Редовно пътувам по пътя Русе-Силистра. По булевард "България" тировете не спазват ограниченията за скоростта и изпреварват с превишена скорост леки автомобили", допълва Красимир Димитров.

Само от началото на годината пътните полицаи в Русе са отнели свидетелствата за управление на 10 чужденци. Някои от тях са били почерпени зад волана.

"Най-честите нарушения, свързани със Закона за движение по пътищата, са управление на МПС след употреба на алкохол, като има и случаи с концентрация на алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 на 1000, а има и такива, които са с присъди, тъй като концентрацията е била над 1,2 алкохол на 1000 и те са водачи на товарни автомобили", заяви старши инспектор Мартин Райков от сектор "Пътна полиция" – Русе.

Според българското законодателство, от Пътна полиция Русе трябва да изпратят отнетата шофьорска книжка на чужд гражданин в Главна дирекция "Национална полиция" в седемдневен срок.

В Румъния властите могат да я задържат до 15 дни. Процедурата да се вземе от нарушителя изисква да се намери преводач и нотариус, пред който да се декларира, че няма да се шофира в страната. Затова много българи прибягват до измама, като заявяват, че са я изгубили.

"Има десетки такива случаи. Попълва се такава декларация, която се явява документ с невярно съдържание и на база на тази декларация ние издаваме дубликат. Впоследствие вече става ясна причината, поради която е отнето свидетелството - от чуждата държава идва информацията. В този случай се образува преписка, образува се проверка, която винаги завършва с предложение материалите да бъдат изпратени в прокуратурата", каза още ст. инспектор Мартин Райков.

За подобна измама шофьорът може да бъде наказан с лишаване от свобода до 3 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари