Все повече българи застраховат жилището си

0
Основен критерий при избор на застраховка се оказва цената
Основен критерий при избор на застраховка се оказва цената Снимка: БНТ

Основен критерий при избор на застраховка се оказва цената

Драстичен ръст на застраховките на жилища. Това сочат данни на Асоциацията на застрахователите у нас. Две трети от анкетираните заявяват, че са застраховали своя имот, предава БНТ.

Георги Манчев работи в сферата на информационните технологии, а съпругата му Станислава се занимава с частен бизнес. Двамата застраховат своето жилище, откакто са го купили. Близките на Георги - също.

"Повечето познати застраховат жилището си - имоти, имущество и коли, да, повечето застраховат. Отделно моите родители ги насърчавам да застраховат своето имущество, което имат, така че, в смисъл от 15 години, мисля, че е поносимо. Но пак зависи от доходите на семействата, различните семейства разполагат с различни вноски", каза Георги Манчев.

Дава ли ви това повече сигурност?

- "Спокойствие, да, да не се случват неща, със сигурност е по-добре", допълни той.

Застрахователите отчитат значителен ръст на сключените договори, главно след зачестилите природни бедствия.

"Хората се плашат, при земетресението в Турция, после започнаха да си правят застраховка на дома. Тук в Благоевград, нали изгоря един апартамент, и почнаха да си правят застраховки за дома. Виждат, че става нещо лошо - и тогава разбират, че трябва да се застраховат", коментира Габриела Методиева, застраховател.

Основен критерий при избор на застраховка се оказва цената.

"Струват от 50 до 200 лева, зависи от общия лимит на обезщетение".

Стандартната застраховка на жилище какво покрива?

- Всичко. Щети по движимо и недвижимо имущество, природни бедствия, земетресения, пожари, наводнения, вие ако наводните, вас ако ви наводнят. И без да се занимавате с хората. Всичко си покрива стандартната застраховка за дома, обясни Габриела Методиева, застраховател.

Като причина за ръста на застраховките от бранша отчитат и огромното строителство на жилища през последните години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари