Връщат хартиена рецепта за антибиотици при спешните случаи?

0
Христо Хинков каза, че вероятно ще се създаде възможност лекарите от спешните екипи да изписват антибиотици на хартиена рецепта
Христо Хинков каза, че вероятно ще се създаде възможност лекарите от спешните екипи да изписват антибиотици на хартиена рецепта Снимка: БТА

Христо Хинков каза, че вероятно ще се създаде възможност лекарите от спешните екипи да изписват антибиотици на хартиена рецепта

Най-големият проблем, който се очертава, е невъзможността да се виждат наличностите на лекарствата, за да не се връщат пациентите. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов по време на заседание на комисията, на която бяха изслушани министърът на здравеопазването, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов заради възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет, предаде БТА. Електронното им предписване влезе в сила от 16 октомври.

Може би на следващо заседание можем да възложим на „Информационно обслужване“ да разработят национален виртуален аптечен склад, добави проф. Ангелов. По думите му в България не се знае какво е количеството във всеки един момент на наличните лекарства. Никой нищо не знае, не е ясно какво има в момента и трябва всички тези данни да са в единна система, с изработването на виртуален аптечен склад, допълни той. Едната ръка не знае какво прави другата, а искаме да имаме резултат, каза още проф. Ангелов и допълни, че повечето изказвания, направени по време на заседанието, съдържат фразата „нямаме информация“.

В рамките на заседанието мнение по казуса с е-рецептите изразиха представителите на съсловните организации на лекари и на лекари по дентална медицина, на фармацевти, омбудсманът и др.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че трябва да има максимална прозрачност на данните и затова трябва да се обсъдят възможностите за надграждане на системата, в която информацията да бъде публична. И сега в системата има данни за внесени количества и за количества, декларирани от търговци на едро и от търговци на дребно, припомни той. Изискваме информация от притежателите на разрешението за употреба, която те ни дават за извършените доставки, посочи Кирилов. По думите му при сравняване с данните от Специализирана електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти към момента не са установени несъответствия.

За търговци на едро и търговци на дребно с лекарства са установени нарушения в извършените 450 проверки, посочи още Кирилов. Нарушения са констатирани в 25% от случаите, като при всяко трето е установено неподаване на данни към СЕСПА, добави той. По думите му агенцията трябва да проверява около 3300 аптеки в страната и десетки търговци на едро на лекарства, а контролиращите от агенцията са осем души.

Голяма част от антибиотиците не са включени в Позитивния лекарствен списък и не се наблюдават от СЕСПА, припомни Кирилов.

Различни са причините, поради които 65 % от рецептите не са били изпълнени през изминалата седмица, каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите му е възможно пациентите все още да не са отишли в аптеката, за да го купят, възможно е лекарството да не е било налично, както и е възможно пациентът да не го е пожелал. За възможността лекарите да виждат какви са складовите наличности на лекарства, както предложи по-рано днес д-р Гергана Николова, Маринов коментира, че „няма проблем лекарите да виждат какво има по складовете, но никой не го вижда, дори и аптеките“.

На 16 октомври, когато влязоха в сила е-рецептите за антибиотиците, лекари и аптеки се сблъскаха с нещо страшно – или лекарството липсва, или няма код, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Вместо да спрем веднага процеса, се започна атака към лекарите, че сме против дигитализацията, допълни той. Не се въведе проследяване на наличностите в аптеките, а слушаме за практическа невъзможност на държавата да проследи доставките и продажбите на лекарствата, каза още д-р Маджаров. По думите му ежедневно пациентите, потърсили помощ при личния си лекар или при специалист от извънболничната помощ, са около 60 хиляди, към които като се добавят преминалите през болниците, означава, че през последната седмица масово пациентите са оставали без терапия, защото не е имало възможност да се изпише рецептата.

След заседанието министърът на здравеопазването Христо Хинков каза пред журналисти, че вероятно ще се създаде възможност лекарите от спешните екипи да изписват антибиотици на хартиена рецепта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари