Отчетоха 25% спад на продажбата на антибиотици

0
МЗ обмисля да дадат възможност за предписване на антибиотици на хартия единствено на спешните медици
МЗ обмисля да дадат възможност за предписване на антибиотици на хартия единствено на спешните медици

МЗ обмисля да дадат възможност за предписване на антибиотици на хартия единствено на спешните медици

Изпълнените електронни рецепти се увеличават, а предписаните антибиотици - намаляват. Такава е равносметката в първата седмица, в която онлайн предписанията действат.

Заради хаоса обаче се наложи депутатите от Здравната комисия да заседават извънредно. Там стана ясно, че за част от проблемите вече е намерено решение, а за други - тепърва ще се търси такова, предаде bTV.

Беше отчетено още, че процентът обслужени е-рецепти расте - в момента той е около 65%. За сравнение, при лекарствата по НЗОК, които се предписват изцяло електронно от дълго време, делът е около 80%.

Намаляват и анулираните рецепти. В началото те са били 11%, а вчера - около 2%. Но сигналите за проблеми продължават.

Желю Стефанов е диабетик и идва в аптеката за инсулин. На място разбира, че рецептата му е изтекла. Налага се джипито да пусне нова. „Идваш, но никой не ти дава заместител. Три месеца без инсулин - питате ли ме как живея“, отбелязва мъжът.

Проблемът при антибиотиците е още по-голям заради проблемите с кодовете, които може да са различни при едно и също лекарство. „Например ако се изпише антибиотик, който е отпаднал – той е бил по 10 таблетки в опаковка, а вече е по 14“, обяснява фармацевтът Йонка Христова.

От здравното министерство са категорични - няма връщане към хартиената рецепта. А в първата седмица на електронните рецепти се отчита спад в продажбата на антибиотици с около 25%, което е добра новина.

От ведомството на проф. Хинков обмислят да дадат възможност за предписване на антибиотици на хартия единствено на спешните медици. Очаква се също така проблемите в системата да бъдат разрешени следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари