Връщаме стрелките на часовника с час назад

29
На 29 октомври, денят на местния вот, преминаваме към зимно часово време
На 29 октомври, денят на местния вот, преминаваме към зимно часово време

На 29 октомври, денят на местния вот, преминаваме към зимно часово време

В 4 часа сутринта в изборната неделя страната ще се върне към астрономическото часово време. Корекцията на времето е с един час назад (4:00 часа става 3:00 часа). Това означава, че денонощието, в което в България се провеждат местни избори, беше с един час по-дълго.

Съвпадението на вота със смяната на времето не се случва за първи път. На местните избори през 2015 г. се премина към зимно часово време също. Тогава хората също имаха бонус от един час време да отидат до секциите. На предсрочните парламентарни избори, които бяха на 29 март 2017 година, пък трябваше да местим стрелките на часовника един час напред.

Смяната на времето в ЕС продължава, въпреки дискусиите по темата. През март 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. Държавите членки трябва да решат дали преминат на изцяло лятно или зимно часово време.

Преди повече от 40 десетилетия причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин например пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето обаче са негативни. Медици посочват увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия в периода около и след определения за смяна на часа ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Мдааа
    Ам те еврочиновниците не се отличават от Киро тъпото. Лъжат 24/7 и го правят без да се напрягат. Европейската кочина си остава кочина, пък дори и да й викат СЪЮЗ.
  • 6
    5
    Vxn
    Естествено,че има полза за изродите т.н. властимащи, колкото повече поболели се, //защото това е ползата от смяната нА часа// и повече съответно измрели, това е смисъла за тях олигофрените....
  • 20
    4
    Юлия
    Не разбирам как може за нещо толкова очевидно, астрономическо време, да се хаби толкова енергия. Бях чувала, че европейските чиновници са най-големите търтеи, но чак пък толкова. На Атон стрелките никога не се местят.
  • 20
    3
    Размислете
    Биологичният ни часовник е настроен, съобразно реалния часови пояс на региона в който живеем и ако мислим за здравето си така трябва да остане. Безспорен пример: спортистите, когато се състезават в друг часови пояс - негативно влияние и необходима адаптация. Така че трябва да си остане реалното време на часовия пояс в който живеем.
  • 27
    2
    Истината
    Некадърните евро чиновници нали още преди няколко години бяха определили 2019 година държавите да се кротнат на едно часово време, която каквото избири- лятно или зимно. Да, ама не!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари