Връщаме 85 милиона лева неусвоени средства по проекта за модернизация на "Бърза помощ"

1
Страната ни няма да успее да изпълни 90% от дейностите по него, каквото е изискването, за да се финансира той с европейски средства
Страната ни няма да успее да изпълни 90% от дейностите по него, каквото е изискването, за да се финансира той с европейски средства Снимка: БГНЕС

Страната ни няма да успее да изпълни 90% от дейностите по него, каквото е изискването, за да се финансира той с европейски средства

85 154 150 лв. са средствата по т. нар. „голям проект“ за Спешната помощ, които ще трябва да върнем на ЕК. Това се налага, тъй като въпреки неколкократното му удължаване (общо с три години, последно – до 25.12.2023 г.), страната ни няма да успее да изпълни 90% от дейностите по него, каквото е изискването, за да се финансира той с европейски средства.

Всичко това стана ясно от думите на здравния министър проф. Христо Хинков, когото депутатите от здравната комисия изслушаха специално по темата, предаде Zdrave.net.

Припомняме, проектът е с бюджет 163 млн. лв. и включва модернизиране или строеж на обекти на Спешната помощ, оборудване с медицинска апаратура и обзавеждане на въпросните обекти, както и доставка на 400 линейки.

От тези три компонента изпълнен почти изцяло е само един – този, засягащ медицинската апаратура и офис обзавеждането за спешните отделения и спешните центрове.

Проблемът с прословутите 42 високопроходими линейки все още не е решен окончателно, стана ясно от думите на министъра, макар останалите отдавна да са доставени и в употреба.

Най-сериозният проблем обаче е при изпълнението на частта, засягаща ремонта или изграждането на нови спешни отделения, ЦСМП и филиали. Проектът включва общо 235 обекта от системата на Спешната помощ – спешни отделения на 22 държавни болници, 27 центъра за спешна помощ и техните 169 филиала, както и шест изнесени екипа. За 84 от тези обекти е предвидено ново строителство, а за 151 – преустройство и ремонт.

От всичко това до момента са приключили дейностите по едва 31 обекта, а 45 ще бъдат завършени до края на годината, стана ясно от думите на проф. Хинков. Всички останали 159 обекта са в различен етап от предстояща за обявяване обществена поръчка до извършвани към момента строително-ремонти дейности по тях.

Поради тази причина работата по довършването на проекта ще се финансира със средства от държавния бюджет, каза министърът. Според него МЗ може да се справи с всичко оставащо до средата на 2025 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Съдияра Дред
    За съд са всички.Не могат да се разберат кой да лапне парите.По тази програма за линейки минават и въртолети на спешна помощ.Тези хора по министерства и парламент трябва да усетят народната любов,а народа е страхлив и глупав... Обръщат готовото дърти мизерници
  • 12
    1
    Дъмби
    Не са успели да ги откраднат. По- добре да ги върнат, отколкото да купят нещо без комисион. Така разсъждава булгаристанецът.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари