Враг на Ердоган се крие в България?

0
Българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Бююк, предава вестник Сабах
Българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Бююк, предава вестник Сабах Снимка: Нова телевизия

Бизнесменът Абдуллах Бююк, когото Турция настоява да си върне обратно и да го съди, е пристигнал у нас през септември м.г., а през февруари т.г. е поискал политическо убежище, предаде БГНЕС.

В коментарна статия от 27 март т.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Бююк от ръцете си заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне. През август м.г. заподозреният във връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен е задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул.

След бързо съдопроизводство той е пуснат на свобода и малко по-късно успява да влезе в България. За съжаление, турските съдилища дават възможност на много от членовете на Паралелната държава на Гюлен да напуснат страната. През февруари т.г. адвокатът Димитър Марковски, известен с това, че е представлявал в съда премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски, се ангажира с процедурата по искане на политическо убежище за Абдуллах Бююк. Тогава той бе задържан и случаят му бе разгледан в Софийския градски съд, съдията Величка Цанова отхвърли искането за екстрадирането му. Сега Турция има правото да обжалва това решение. Но е ясно, че българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Бююк“, посочва публикацията от края на март т.г.

На 9 април отново „Сабах“ пише за него и в заглавието си уточнява, че въпросният е спонсор на гюленисткото движение „Хизмет“ и е заловен в България. Това турските власти са узнали от Интерпол, докладвано им е, че Буюк е бил задържан в хотелската му стая, но не се посочва в кой град. Същата публикация твърди, че тогава е започнала подготовката за искането за екстрадирането му.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари