Вотът за съдийската квота във ВСС приключи с близо 70% активност

0
68.5 на сто от съдиите са подали гласа си дистанционно
68.5 на сто от съдиите са подали гласа си дистанционно Снимка: БТА

Почти 70 процента от съдиите в България гласуваха на изборите за членове на Висшия съдебен съвет

Изборният ден започна в 8:00 ч. тази сутрин и продължи десет часа, информира БТА.

По данни от електронното гласуване, 68.5 на сто от съдиите са подали гласа си дистанционно. Посредством информационната системата за електронно гласуване през интернет своя вот са упражнили 1296 съдии от 1892 заявили желание за дистанционно гласуване.

С хартиени бюлетини са гласували 146 съдии, като избирателната активност е 47,87 на сто. С писмо от вчера петима от кандидатите са поискали от избирателната комисия да наблюдават броенето им.

Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.

Изборът ще е редовен, защото са гласували повече от половината от избирателите. За избрани се считат кандидатите, които са получили повече от половината от действителните гласове. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Резултатите от изборния ден ще бъдат обявени по-късно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мунчо
    Без мишковидния Дамаскинов!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари