Володимир Зеленски обвини Русия, че е минирала язовирната стена на Каховската ВЕЦ

0
Русия от своя страна обвини украинските сили, че през последните пет месеца непрекъснато обстрелват района с ракети
Русия от своя страна обвини украинските сили, че през последните пет месеца непрекъснато обстрелват района с ракети Снимка: БГНЕС / ЕПА

Русия от своя страна обвини украинските сили, че през последните пет месеца непрекъснато обстрелват района с ракети

"Русия е минирала язовирната стена на Каховската ВЕЦ в окупираната Херсонска област". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в поредното си видеообръщение. По думите му, ако съоръжението бъде взривено, Севернокримският канал ще изчезне, което би било "катастрофа в голям мащаб", Mediapool.bg.

Централата се намира на река Днепър. Районът е под руски контрол от месеци. При авария на съоръжението, ще последва наводнение.

Руската страна отрече обвиненията на Зеленски. Според ръководителя на административния регион, създаден от Русия Владимир Леонтиев, това са глупости.

"Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим", коментира той.

Леонтиев обвини украинските сили, че през последните пет месеца непрекъснато обстрелват района с ракети. Само в четвъртък по ВЕЦ-а има пет удара, заяви той.

При обстрел на ферибот в Херсон са били убити двама души, а други десет ранени, каза пък назначеният от Москва ръководител на областното правителство Сергей Елисеев. Според него имало и пострадали деца.

"Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети "Хаймарс", натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект", заяви той.

Фериботът е пътувал през нощта, транспортирайки хора на източния бряг на Днепър. В Херосонска област от дни върви евакуация. Украинските сили се намират в близост и се очаква опит за изтласкване на руската армия. Най-вероятно първият голям сблъсък ще е за контрола върху херсонското пристанище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари