Володимир Зеленски готви смяна на висши служители

1
Необходимо е пренастройване, обясни украинският президент
Необходимо е пренастройване, обясни украинският президент Снимка: Facebook

Необходимо е пренастройване, обясни украинският президент

Коментарите идват в момент, когато продължават спекулациите, че президентът се готви да уволни командващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

"Това е въпрос на хора, които трябва да ръководят Украйна. Необходимо е пренастройване, говоря за подмяна на редица държавни ръководители, не само в армейския сектор", заяви Зеленски, предава БГНЕС.

От седмици Украйна е обхваната от спекулации, че президентът е близо до уволнението на изключително популярния командир на въоръжените сили Валерий Залужний. Двамата са в противоречие по отношение на провеждането на близо двегодишната руска инвазия в Украйна.

Но в интервю на 4 февруари Зеленски заяви, че всички промени надхвърлят смяната на един човек, за да се впрегнат усилията за изтласкване на руските войски.

"Когато говоря за смяна, имам предвид нещо сериозно, което не засяга един човек, а посоката на ръководство на страната", каза Зеленски пред италианската държавна телевизия, когато го попитаха за Залужний.

За да спечелим войната, каза Зеленски, "всички трябва да натискаме в една и съща посока, не можем да се обезкуражаваме, трябва да имаме правилната и положителна енергия, негативизмът трябва да бъде оставен вкъщи".

Различията излязоха на преден план, след като украинската контраофанзива, започнала миналата година, постигна само ограничени успехи срещу руските сили, които са се окопали по протежение на 1000-километровата фронтова линия в южната и източната част на Украйна.

В есе за Economist през ноември миналата година Залужний заяви, че войната е навлязла в нова изтощителна фаза. Това предизвика упрек от страна на президента Зеленски.

Миналата седмица, когато спекулациите за уволнението му се засилиха, Залужний изложи своите аргументи в коментар за телевизионния канал CNN за нови електронни средства за водене на война.

Той също така заяви, че някои украински институции пречат на страната да постигне целите си, включително усилията за изграждане на ефективна бойна сила, която да отговаря на руското числено превъзходство, чрез "непопулярни мерки" като масова мобилизация.

Залужний си спечели възхищението на украинците за това, че наблюдаваше операциите за отблъскване на руските сили, настъпващи към Киев в началото на войната, и последвалите настъпления, които възвърнаха големи територии в южната и североизточната част на страната.

На два пъти през изминалата седмица украинските медии разпространиха съобщения, че уволнението на Залужний предстои. Поне в един от случаите говорителят на президента отрече командирът да е бил сменен.

Бяха повдигнати и въпроси за това дали на Залужний е била предложена алтернативна работа, например посланически пост, и кой би могъл да го замени.

Междувременно късно на 4 февруари украинският президент заяви, че е посетил войските в южното село Роботине, което Киев си върна от руските сили миналото лято, но отново е подложено на тежки нападения. Киев си върна малкото село в южната част на Запорожка област през август миналата година, което обяви за голям успех в контраофанзивата срещу руските сили. Оттогава Роботине е безмилостно атакувано от руските войски и е една от основните горещи точки на южния фронт.

"Запорожска област. Роботине. Местоположението на 65-та механизирана бригада. Разговарях със защитниците, благодарих им и връчих държавни награди", заяви Зеленски в социалните мрежи. "За мен е чест да бъда тук днес".

Видео, публикувано във Facebook, показва как президентът в униформа се среща с войниците в тъмно помещение, което прилича на подземна изба.

"Имам огромната чест да бъда тук днес, да ви наградя, защото на плещите ви лежи толкова трудна и решителна мисия да отблъснете врага и да спечелите тази война", каза Зеленски на бойците.

"Пожелавам ви победа, искам да ви възнаградя и ви пожелавам да направите всичко, за да постигнете тази победа по-скоро", каза той.

По-късно в неделя неговият говорител заяви, че Зеленски е бил "сравнително близо" до експлозиите по време на пътуването си. "Това е Роботине, а там се водят активни бойни действия, така че е имало сравнително близки взривове", каза Сергей Никифоров. "Но не бих драматизирал ситуацията." Миналата година 65-а бригада е водила щурма на селото.

Въпреки че повторното превземане на Роботине беше приветствано като успех на контраофанзивата на Киев, оттогава насам усилията на Украйна да си върне загубените от Москва територии се забавиха сериозно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    кулеба
    външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на Световния икономически форум в Давос, Швейцария https://twitter.com/i/status/1748306631153127703 основният превод на изказването: "Ние ви предлагаме най-добрата сделка: вие не жертвате войниците си, дайте ни оръжия и пари и ние ще свършим работата." ще се бием до последния украинец, накрая зеления може и да затвори вратата!
  • 0
    10
    М дааа
    Наскоро четох позицията на една високопоставена американска госпожа, че смъртта на украинските войници не била напразно, понеже убивали руски войници. Мисля, че коментарите са излишни.
  • 0
    9
    до 8
    Раезбира се, че е съветски кадър, влюбен в Украйна. Препоръчвам им го, че без друго ние нямаме никаква полза, а само вреди от този помияр.
  • 2
    8
    до русенеца
    що му го препоръчваш, той си е техен кадър, че и безплатно им е работил! :) :) :)
  • 0
    7
    русенец
    Червенски, горещо ти препоръчвам Тагаров. Изключително интелигентен и образован де4бил, ще ти свърши страхотна работа. А ако не ти допадне можеш да го метнеш на фронта.- Иначе можеш да вземеш цялото ни правителство, предишните - тоже! Те те подкрепят! Много те обичат и най-0харесват коронният ти номер, където свириш на пиано с оная си работа. Бе добър циркаджия беше! Направо половината украинци умляха от смях..........
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари