Войници са вдигнали облаци радиоактивен прах в Чернобил

0
Всички сензори за радиация в региона са алармирали за надвишени радиационни нива
Всички сензори за радиация в региона са алармирали за надвишени радиационни нива Снимка: Ройтерс / архив

Всички сензори за радиация в региона са алармирали за надвишени радиационни нива

Войници-"самоубийци" са вдигнали огромни облаци от радиоактивен прах, като са минали с танкове и друга техника в Чернобил. Става въпрос за "Червената гора", предава Скай нюз, цитиран от БГНЕС.

По думите на двама работници, пожелали да останат анонимни, войниците не са носели никаква антирадиационна екипировка, като вероятно момчетата са вдишали изключително опасния прах. А това е чисто самоубийство, твърдят служителите на централата. "Голяма колона от военни автомобили се е движила през гората в неизвестна посока, като след нея останаха огромни облаци прах. Всички сензори за радиация в региона алармираха за надвишени радиационни нива", допълват служителите.

"Червената гора" получи името си, когато дърветата станаха червени след експлозията в АЕЦ-а през 1986 година. Тя е разположена на около 105 км. северно от столицата Киев.

След руската инвазия в Украйна централата бе превзета от руски войски. Тогава Русия заяви, че радиацията е в нормални нива, без опасност за здравето, и допълни, че действията ѝ са предотвратили възможни "ядрени провокации" от украински националисти.

Един от служителите каза, че руските войници, с които е говорил, не знаят за историята на завода. "Когато ги попитаха дали знаят за катастрофата от 1986 година, експлозията на четвъртия блок на Чернобилската централа, те нямаха представа. Нямаха представа в какво съоръжение се намират", каза той. Руските сили вече са напуснали град Славутич близо до Чернобил, където живеят повечето работници в централата, съобщи кметът на града и временно изпълняващият длъжността ръководител на АЕЦ-а.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Тези украински лъжци нямат спирачка, много са изобретателни във внушаването на страховити измислици, което само показва колко са извратени в мисленето си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари