Военният, прострелял двама души, се разплака в съдебната зала

1
Срещу мен имаше вербално агресивен човек, който заплашваше, че ще ме убие, разказа Димитър Христакиев
Срещу мен имаше вербално агресивен човек, който заплашваше, че ще ме убие, разказа Димитър Христакиев Снимка: TrafficNews

Срещу мен имаше вербално агресивен човек, който заплашваше, че ще ме убие, разказа Димитър Христакиев

32-годишният военнослужещ Димитър Христакиев, който простреля двама в Пловдив след спор за паркиране, избухна в плач в съдебната зала, разказвайки, че се грижи за майка си, която миналата година била оперирана и не можела да напуска дома си. Помагал и на баща си в отглеждането на маслодайни рози и зеленчуци в Златосел. Това обаче не трогна военните магистрати и те го оставиха зад решетките, тъй като обвинението е тежко – опит за умишлено убийство, пише вестник 24 часа.

Защитникът му Пламен Бонев изтъкна, че по време на 5-годишната си служба не е наказван никога. Нещо повече – имал награда от министъра на отбраната. Според прекия му началник много добре се справял със задълженията си и имал развито чувство за справедливост.

Инцидентът стана на 21 октомври около 20:00 часа. Редник Христакиев паркирал колата си пред гаража на Марио Маринов, който се намира до моста на Герджика в Пловдив. Отишъл да си вземе храна от близкия китайски ресторант, а 4 минути след това се появил собственикът. Маринов направил няколко неуспешни опита да се свърже с Трето районно управление и сигнализирал директно на телефон 112.

Две минути след това анонимен гражданин се обадил за простреляно лице. Освен собственика на гаража, пострадал от куршума на Христакев е и друг мъж, който бил в района.

Според прокурора подполковник Галин Андонов, ако военнослужещият бъде пуснат на свобода, съществува реална опасност да избяга от закона или да извърши друго престъпление.

Той е несемеен, няма деца и разполага със значителен финансов ресурс, който би могъл да му помогне да се укрие”, пледира обвинителят. Справка показала, че Христакиев е арендатор на много ниви в село Златосел. Прокурорът потвърди, че камери са записали спречкването между двамата мъже и че редник Христакиев действително е отнесъл 2 удара от пострадалия, преди да извади пистолета.

Експертизата не е готова, но съдебен лекар потвърдил, че има наранявания в областта на корема. Стрелял е веднъж - не предупредително, не сигнално, а в директно него. Куршумът минал през свидетеля Маринов и улучил крака на другото пострадало лице, след което пробил врата на гараж.

Според прокурора обвиняемият не е използвал оръжието от страх, а за да демонстрира превъзходство.

При положение, че това е военен, който постоянно ходи по стрелбища, ако беше искал да го убие от 80 см, щеше да успее. Това е лице, което стреля от 100 м. Къде е прекият умисъл”, попита защитникът. По негови думи Марио Маринов дори не усетил, че е бил прострелян, а разбрал впоследствие. “Не го оправдавам, можело е да реагира по друг начин, но това обвинение е пресилено”, смята адвокат Бонев.

В обясненията си редник Христакиев сподели, че се изплашил от събралите се около колата му хора. “Върнах се и забелязах, че неговият автомобил е спрял точно срещу моя, като го възпрепятства да напусне мястото. Около колите имаше няколко човека, очевидно се познаваха. В момента, в който слязох по стълбите, цялото им внимание се насочи срещу мен. Той се развика “Тебе ли чакаме”. Застана между мен и шофьорската врата, другите бяха зад него”, обясни обвиняемият. Той разказа, че се озовал заклещен между коли, хора и дървета. Маринов започнал да го удря, той се паникьосал и стрелял, без да се прицелва в никого. “Срещу мен имаше вербално агресивен човек, който заплашваше, че ще ме убие”, обясни той.

След като прострелял мъжете, Димитър Христакиев влязъл в колата си, заключил се, разглобил пистолета и се обадил на 112. По думите на прокурора, на мястото са открити 2 пълни пълнителя, което води до заключението, че оръжието е имало патрон в цевта. “Умисълът за това е да не се губи време в зареждане. Вадиш - гърмиш. Самият обвиняем казва че е изпаднал в шок след това. Според мен със сигурност е искал да простреля първото пострадало лице”, отсече подполковник Андонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари