Военна полиция влиза в свинекомплексите

1
Въвеждат 20-километрова карантинна зона за всички свинекомплекси
Въвеждат 20-километрова карантинна зона за всички свинекомплекси Видео: КИС 13

Днес от Министерството на земеделието съобщиха, че влиза в сила мярка, според която е забранено на частните стопанства да отглеждат прасета в близост до който и да е свинекомплекс в страната, без да са взети мерки за биосигурност. До тази ситуация се стига, след като излезе нова положителна проба за Африканска чума по свиете в частно стопанство във Видин, съобщава БНТ.

Пробите са открити в стопанство в квартал „Нов път“, от където е подаден сигнал за починало прасе. Вчера бяха взети пробите от умрялото животни, които са показали положителен резултат за АЧС. Така регистрираните случаи стават 25. В 3-километровата зона около регистрирания случай има малък свинекомплекс с 4 хил. прасета.

Общият брой на свинекомплекси в страната е 65, съобщи на брифинг министърът на земеделието Десислава Танева, като към момента в 3 от тях има наличие на африканска чума и животните се избиват. Общо 90 хил. прасета ще бъдат евтанизирани.

Като крайна мярка е предприета намеса на военна полиция, която ще присъства заедно с ветеринарните служители във всеки индустриален свинекомплекс.

В събота беше обявено бедствено положение и в област Добрич, където е наложен срок до 5 август за умъртвяване на прасета от частните стопанства, с цел предпазване разпространението на заболяването. Забранява се и всички посещения на горите с цел лов или бране на билки,а нарушителите ще се санкционират от служителите към горските стопанства.

Очаква се да излязат пробите и от още една индустриална зона в област Русе, тази в село Юделник, където се отглеждат около 17 хил. животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари