Водопроводът на Свищов бил от тръби за поливни системи

0
Съществувал и проблем с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция
Съществувал и проблем с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция Снимка: Георги Димитров / архив

Водопроводът, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от тръби за поливни системи, а не за водоснабдяване.

Това са показали анализите на хидроексперти, съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев пред БНР.

Съществувал и проблем с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция.

Община Свищов е наела експерти, които да установят каква е причината за 70 аварии по новия водопровод в последните седем години. "Оказа се, че това са полиетиленови партида турски тръби, които се използват за поливане на земеделски земи", обясни Генчев. По думите му изпитанията са показали, че полиетиленовият водопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да издържа на двойно по-голямо налягане.

"Надяваме се на новия ВиК холдинг за изграждане на станция, която да премахва мангана", посочи кметът. "Една такава станция е в размер на 7-8 милиона лева. Манганът си е наличен, следят се нормите, няма сериозни повишения".

Генчев увери, че свищовската вода не е отровна и е годна за пиене.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново съобщиха, че не са открили превишено съдържание на манган в градската водопреносна мрежа на Свищов и че няма здравен риск за хората.

Пет проби от питейната вода, течаща от чешмите на домакинствата в Свищов, са взети от РЗИ през миналата година и не е установено наднормено съдържание на манган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук