Водещ съветник на Тръмп говори за нова система в НАТО

0
Членки на алианса ще загубят защитата си срещу външно нападение, ако не отдели поне  2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана
Членки на алианса ще загубят защитата си срещу външно нападение, ако не отдели поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана Снимка: Keith Kellogg / Facebook

Членки на алианса ще загубят защитата си срещу външно нападение, ако не отдели поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана

Водещ съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп заяви във вторник пред американски медии, че ако бившият президент се върне на власт, той ще настоява за промени в НАТО, в резултат на които някои страни членки ще загубят защитата си срещу външно нападение, съобщи БГНЕС.

Кийт Келог, генерал-лейтенант в оставка и някогашен началник на щаба на Съвета за национална сигурност на бившия президент, заяви в интервю, че ако член на 31-местния алианс не успее да похарчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт, отваря нов раздел за отбрана, както е договорено, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 от Северноатлантическия договор.

Член 5 гласи, че нападение срещу един член на базирания в Европа алианс ще се счита за нападение срещу всички и членовете на алианса трябва да реагират по подходящ начин. Без тези защити дадена страна членка няма да има гаранция, че другите членове на НАТО ще ѝ се притекат на помощ.

"Там, откъдето идвам, съюзите са от значение", каза Келог, който е бил и съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Майк Пенс. "Но ако ще бъдете част от алианс, допринасяйте за него, бъдете част от алианса".

Тръмп си навлече бързи упреци от страна на президента на Демократическата партия Джо Байдън и високопоставени западни представители, когато на митинг през уикенда предположи, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги напада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    N/A
    До N1: Ако не са САЩ до сега България е със съдбата на Украйна. И като толкова я тачиш тая Русия, какво майка си търсиш още в България?
  • 6
    2
    русенец
    НАТО е най-голямата търговска организация на САЩ. Вземаш заеми от американски банки, предплащаш на 100% военно имущество и ... чакаш да го получиш. Найс, а?!:) Друг е въпроса, че за различните страни цената на едно изделие е различна. Примерно когато дадохме луди пари за Фъ-16, по същото време Полша плати Фъ-35 на по-ниска единична цена от нашия античен самолет. Колкото до член 5, когато през осемдесетте години на 20 век Турция и Гърция воюваха, не помня НАТО да направи нещо за да ги разтърве, само им продаваше муниции.
  • 8
    1
    фена на Путин
    Добро утро ! Един вид ако не подписвате договори за въоръжение с нас. Тоест всеки член да дава курбан 2% от БВП на сащ всяка година на всяка цена. Тук таме с нищожни отклонения. На ви сега нато, почерпете се и с демокрации от всякакъв вид и не забравяйте да плащате на сащ , че ще ви хвърчат чипиците из въздуха. Ако това стане, представяте ли си какъв паричен поток ще усвоят щатите и колко набързо ще си решат големите финансови проблеми.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари