Внушителен Троянски кон сковаха чужденци над българско село!

0

Внушителен дървен Троянски кон сковаха чужденци на ливадите над смолянското село Полковник Серафимово. Митичното творение е само една от многото арт инсталации направени от чужденците в местността "Крушата" за петото издание на фестивала "Meadows in the Mountains", пише "Труд". Нестандартното за нашите ширини английско парти, съпътствано с уърк шопове и различни забави привлече този път почти двойно повече чужденци в Родопите. Придошлите са на възраст между 20 и 30 години.

"Има хора от всички контитенти. Привлича ги заедно с музиката, че приемат България като магична държава с красива природа и добра енергия. Харесват България и защото хората са добре настроени, не се случват сбивания като в Англия", казва Бенджамин.

Той и брат му са организатори на феста, който се провежда на поляните в 35-те декара имот на родителите им Дънкан и Канди Сас. Англичаните са едни от първите чужденци заселили се в Серафимово. Тридневният фест на синовете им се оказал толкова добре приет, че вече е в челните редици на класациите на фестивалите по света на титулувани издания.

""Гардиън" наскоро ни класира сред "Десетте най-добри европейски фестивала, за които не сте чували", казва Иво Бетке от организаторите.

Три денонощия, облечени и гримирани карнавално, чужденците танцуват на поляните. На една от сцените над 70 изпълнители свирят и пеят на живо до 2 часа през нощта, а след това на друга сцена тече дискотека с ди джеи и електронна музика до 9 часа сутринта.

Музикалната палитра включва рок, фюжън, джаз, ударен клубен саунд, техно и хаус. Музикантите сами искали участие в родопския английски фест, заради нарастващата му репутация.

Бетке дава пример с Космо Шелдриг, който се появил преди две години на фестивала и сега е в топ 10 на най-известните изпълнители в своя стил. Германска група дори направила преди дни парти за представяне на фестивала в Родопите в Берлин. "80 % от изпълнителите са непознати. Не залагаме да са звезди, а да предложим нещо различно, ново", казва Бенджамин.

Цялата организация на феста се прави от месеци по интернет, а от няколко седмици 30 души подготвят сцени и лагера с тоалетни, места за хранене, спане и артистични кътове на поляните.

За това са закарани 6 камиона с дървен материал, община Смолян е осигурила водоноски, а 101 алпийски батальон - военни палатки. Организацията е много строга, има пропуски, охрана, пожарна, лекар и стоматолог.

Учим се от грешките си и всеки път ставаме все по-добри, казват английските домакини. Чужденците са наели стаи в близо 50 къщи в селото, а отделно има и няколко палаткови лагера. Нашенци пък въртят търговийка на щандове в селото. Повечето местни се радват на алъш вериша и наплива.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари