Вноски за трета пенсия и на новите служители

0
На работодателите обаче ще се даде гратисен период
На работодателите обаче ще се даде гратисен период

Фирмите ще трябва да прилагат еднакви правила за осигуряване на новите и на по-опитните работници.

Доброволни вноски за трета пенсия ще трябва да се правят и за новите работници, ако такива осигуровки се правят за старите кадри, пише Труд.

На работодателите обаче ще се даде срок от 6 месеца след наемането на работника, след изтичането на който ще трябва да му внасят осигуровките. Това гласят промени в Кодекса за социално осигуряване, които са подготвени от социалното министерство. Промените се правят за да се изпълни европейската директива 2014/50/ЕС относно минималните изисквания за повишаване на мобилността на работниците между държавите-членки чрез подобряване на придобиването и запазването на допълнителни пенсионни права.

Със законопроекта пенсионноосигурителните дружества и работодателите се задължават да предоставят ясна писмена информация за условията за придобиване на допълнителни пенсионни права при прекратяване на трудовото правоотношение, както и за размера на полагащите се средства на наследниците на починало осигурено лице. Това ще помогне на хората да правят информиран избор при приемането на предложение за работа, се посочва в мотивите.

От 1 юли 2019 г. максималният размер на пенсиите ще бъде повишен от сегашните 910 лв. на 1040 лв. Към момента 55 хиляди души получават пенсии с таван от 910 лв. Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, от 1 юли 2019 г. техните пенсии ще се увеличат като таванът стара 1040 лв., или 40% от максималния осигурителен доход за настоящата година. От тях, 25 хиляди пенсионери ще получат действителния размер на пенсията си, а останалите близо 30 хиляди ще останат ограничени на 1040 лв., пресметнаха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Идея

Дефицитът в държавната пенсионна система за 2018 г. е близо 4 млрд. лв., каза Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика на дискусия, организирана от Българското либертарианско общество. Парите за пенсии са 26,8% от всички разходи на бюджета. Споруед Вулджев вероятно няма да има пари за изплащане на пенсиите на хората, които сега са на 20-30 години. Затова той предлага да се премине към напълно частно пенсионно осигуряване. При него пенсионните вноски се натрупват на индивидуална основна, а не се харчат за пенсиите на настоящите пенсионери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари