Вноската за стаж за пенсия скача

0
За купуването на стаж за пенсия е създадена специална разпоредба
За купуването на стаж за пенсия е създадена специална разпоредба Снимка: Dunavmost

За купуването на стаж за пенсия е създадена специална разпоредба

"Поскъпва купуването на недостигащия стаж за пенсиониране от 1 януари. За 2024 г е определен нов минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица – 933 лв, а до края на 2023 г. той беше 780 лв." Това каза Лиляна Самоковска, експерт по осигуряването в Националния осигурителен институт, цитирана от Агенция Фокус.

"За купуването е създадена специална разпоредба, съгласно която може да се купува стаж до 5 години, не повече. Ако лице отговаря на изискването за възраст и тези години не му достигат, може да подаде заявление до НОИ, че желае да купи стаж, като внесе осигурителните вноски, които не му достигат, за да получи правото на пенсия. Документът се подава към НОИ по електронен път или в териториалните поделения на института“, уточни Самоковска.

Към това заявление се прилагат оригинални документи – ако гражданинът избере да ползва електронно подаване, трябва да сканира тези оригинали. Осигурителният стаж се удостоверява с данните от информационната система на НОИ – трудови, служебни, осигурителни книжки.

"Към 31.12. 8300 души са се възползвали от възможността да купят осигурителен стаж – внесени са 31 млн лв по тази линия“, уточни Самоковска. "През 2024 г продължава увеличаването на възрастта за пенсиониране – за жените се увеличава с 2 месеца, за мъжете – с един“, казаха още от НОИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари