Внимавайте с лютите чушки, но ето и шест ползи

1
Има много митове, създадени около пикантната храна
Има много митове, създадени около пикантната храна

Като оставим настрана вкусовете - пикантната храна има толкова недоброжелатели, колкото и привърженици

Някои твърдят, че пикантната храна е твърде силна за стомаха, а други твърдят, че има много полезни свойства за здравето, както и за подобряване на функционирането на небцето, пише Actualno.com

Има много митове, създадени около пикантната храна. Всички сме чували, че причинява хемороиди (не е вярно, че ги причинява, но ако вече ги имаме, трябва да избягваме пикантната храна, за да не влошаваме възпалението) или че предизвиква контракции при бременни, което не е било научно доказано.

Обаче това, което многобройни научни изследвания показват е, че в умерени количества лютите чушки имат повече предимства, отколкото недостатъци за нашето здраве.

Люти чушки в кухнята

Най-лютите чушки в света са Червената Сабина Хабанеро, Тайландският Дракон от Тайланд, Тезпурският пипер от Индия, Ямайският Scotch Bonnet, лютият кайен, Табаско и лютият пипер. И въпреки, че някои люти чушки като чили произхождат от Южна Америка, днес те на практика се използват в кухните по целия свят, естествени или дехидратирани, като подправка в ястия, или мацерирани и концентрирани като Табаско

Ползите от лютите чушки

1. Те помагат при диети за отслабване: капсаицинът ускорява сърцето, което стимулира метаболизма, като повишава телесната топлина и ускорява скоростта, с която тялото изгаря калории. Освен това предизвиква усещане за ситост.

2. Те подобряват кръвообращението: капсаицинът увеличава скоростта на притока на кръв и намалява кръвното налягане, поради което кръвта достига по-добре до сърцето. А витамините А и С в лютите чушки укрепват стените на кръвоносните съдове.

3. Те са противоракови: проучванията показват, че капсаицинът забавя растежа на раковите клетки.

4. Те се борят с настинките: отварят носните проходи, подобрявайки запушването и астмата, а изпотяването регулира телесната температура в случай на грип.

5. Те се борят с депресията: генерират ендорфини и серотонини, които дават усещане за благополучие и подобряват настроението.

6. Те са афродизиаци: високото им съдържание на витамин С генерира ендорфини, така че някои теории твърдят, че лютото е афродизиак.

Внимавайте с лютите чушки...

При язва на стомаха или друго стомашно-чревно заболяване не се препоръчва консумацията на люти чушки, тъй като може да предизвика по-силно дразнене. Прекомерното пикантно трябва да се избягва и в случай на кървене, заболявания на черния дроб и пикочните пътища.

Но както казахме, в умерени количества пикантната храна има повече ползи, отколкото недостатъци. Вече зависи дали повече или по-малко харесваме това чувство, което буквално ни изгаря устата!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари