ВНИМАНИЕ! Стайните растения - смъртоносни

0
Стайните растения - смъртоносни
Стайните растения - смъртоносни

Всяка година у нас се регистрират около 4000 отравяния с растения, билки или цветя. Голяма част от пострадалите са малки деца. И това не е случайно, защото много от цветята, отглеждани в жилището или в градината, може да бъдат опасни, алармираха специалисти.

Отровата прониква през устата - при консумиране на листа, цветове или плодчета от растението. При допир някои растения пък може да предизвикат възпаление на кожата, мехурчета и неприятен сърбеж. Това става при опарване с разранени листа или цветове от лютиче, сибирски девесил и др. Сокът на някои стайни растения от семейство змиярникови също e отровен.

Техни представители са много популярни цветя като например кала, дифенбахия, монстера и филодендрон. Течността, която потича при нараняване на стъблото на някое от тези растения, може да предизвиква не само обрив по кожата, но и оток в гърлото, а ако попадне в лигавицата на очите - и изменения на роговицата. Сред отровните цветя са още саксийната тръстика, кротонът, коледната звезда, имелът, хортензията, зюмбюлът и др.

Какво ще е нивото на токсините в растенията зависи от това къде растат, в каква почва и при какви метеорологични условия. Може да се получат още и бъбречни проблеми или нарушения в обмяната на веществата.

Източник: Струма
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари