Внезапно почина американска актриса носителка на "Оскар"

0

Американската актриса и носителка на награди Оскар Златен глобус и Еми Пати Дюк е починала на 69-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на агента й Мичъл Стъбс, съобщи БТА.

Причината за смъртта й е сепсис вследствие на спукване на червата.

Родена Ана Мари Дюк на 14 декември 1946 г. в Ню Йорк, бъдещата звезда започва кариерата си в телевизионни реклами.

В края на 50-те години на миналия век Дюк се превъплъщава в ролята на незрящата и глуха Хелън Келър в бродуейската постановка "Чудодейката".

Пиесата е вдъхновена от автобиографията "Историята на моя живот" на писателката Хелън Келър.

Същата роля в екранната версия от 1962 г. носи на 16-годишната Пати Дюк награда Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля. Във филма Дюк си партнира с Ан Банкрофт, която печели най-престижното отличие за ролята на Ани Съливан, учителката на Хелън Келър. Години по-късно Пати Дюк се превъплъщава в образа на Ани Съливан в телевизионна версия на "Чудодейката". Изпълнението й е отличено с награда Еми.

През 1963 г. прави пробив в телевизията със ситуационната комедия "Шоуто на Пати Дюк". През 1965 г. записва името си в историята като звездата на "Били" - първия филм, продаден на телевизионна мрежа.

Дюк е позната на зрителите с роли в продукции като "Долината на куклите", "Аз, Натали", "Бавачката", "Нищо особено", "Хавай 5-0". В началото на 80-те години на миналия век е избрана за президент на американската Гилдия на филмовите актьори.

Пати Дюк е издала две автобиографични книги, разказващи за борбата й с маниакалната депресия. По първата от тях, "Наричайте ме Ана", през 1990 г. е заснет телевизионен филм, в който Дюк играе самата себе си.

Пати Дюк се е женила четири пъти. Майка е на актьорите Шон и Макензи Астин.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари