Владимир Иванов: Има тенденция цените на храните да намаляват

0
Пазарът се стабилизира, това е тенденция, започнала още от май месец, заяви Владимир Иванов от ДКСБТ
Пазарът се стабилизира, това е тенденция, започнала още от май месец, заяви Владимир Иванов от ДКСБТ

Пазарът се стабилизира, това е тенденция, започнала още от май месец, заяви Владимир Иванов от ДКСБТ

Почти всяка есен цените на основните хранителни продукти тръгват нагоре. Цената на кравето сирене вече надхвърля 11 лв. за килограм на едро, а тази на кашкавала минава 17 лв.

"Пазарът се стабилизира, това е тенденция, започнала още от май месец. Ако сравним 1 ноември 2023 г. с 1 ноември 2022 г., в момента имаме подчертана тенденция за намаляване на цените - слаба, но кривата се движи в посока надолу", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му се наблюдава успокояване и на световния пазар и "ниски цени на основни ресурси като зърно и царевица".

"Олиото е под 1000 долара за тон. Стабилизира се и цената на захарта. Няма предпоставки, които да обуславят възходящи трендове. Тенденцията е кривата на 2023 г. да мине под кривата на 2022 г. Към момента цените на краставиците са под нивата от миналата година. Зелето в момента също е под равнището", каза Иванов.

Според него свободното движение на стоки дава своя ефект и конкурентната среда е абсолютно свободна.

"Радваме се на един висококонкурентен пазар. Европейският пазар е с много добри конкурентни характеристики, ние се радваме на същото. Единственото, което държавата трябва да прави, е да гарантира спазването на законите", подчерта председателят на ДКСБТ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че цената на боба варира между 3,80 лв. и 4,10 лв. "Оризът има проблем заради кризата, която се случи, но това не е продукт, който се отразява на българския пазар", добави Иванов и изтъкна, че няма място за притеснение или условие за изменение на пазарното предлагане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари