Влизат в сила по-строги санкции за шофьорите от днес

1
Санкциите са срещу шофьори, употребили алкохол, каращи с превишена скорост, изпреварващи неправилно, както и за тези без поставен колан и говорещи по телефона без хендсфри
Санкциите са срещу шофьори, употребили алкохол, каращи с превишена скорост, изпреварващи неправилно, както и за тези без поставен колан и говорещи по телефона без хендсфри Снимка: Dunavmost / Архив

Санкциите са срещу шофьори, употребили алкохол, каращи с превишена скорост, изпреварващи неправилно, както и за тези без поставен колан и говорещи по телефона без хендсфри

От днес влизат в сила по-строги санкции за шофьори, употребили алкохол, каращи с превишена скорост, изпреварващи неправилно, както и за тези без поставен колан и говорещи по телефона без хендсфри, предаде БНР. Те са свързани с отнемане на по-голям брой контролни точки и бяха предложени от служебното правителство през януари. Нормативните промени са обнародвани в Държавен вестник.

Шофьори, при които е установен алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила, ще имат с 8 точки по-малко в талона си, който се състои от общо 39. Ако дрегерът отчете между 0,8 и 1,2 промила, освен глоба ще се отнемат и 12 контролни точки. При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20. Повече точки, 15, ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици. За превишена скорост с над 50 км/ч в населено място санкцията ще бъде 18 точки, а за системно шофиране по този начин наказанието ще е 26 точки.

С 3 точки повече ще се отнемат при неправилно изпреварване, създаващо опасност за движението. Ако бъде хванат шофьор в аварийната лента на магистрала, ще губи 10 точки, а с 5 точки повече ще се отнемат за движение в насрещното платно. Затягат се и санкциите при използване на телефон без хендсфри, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    до 6
    Не е вярно, че „в България функционира система на солидарно здравеопазване“. Досега за каквото съм ходил на лекар, винаги съм си плащал като поп. Нищо, че всеки месец ми удържат по 270 лв. здравни осигуровки. А по отношение на рекета „гражданска отговорност“ също няма празно. Застрахователят само да чуе, че някой не е взел всички възможни средства да се предпази и намаляват или отказват обезщетението под предлог съпречиняване. Така, че не се бой никой глобен за возене без колан не те е ощетил.
  • 1
    9
    Зоро
    Че аз мога и без книжка да карам за какво ми са тези точки все тая с тях и без тях.
  • 4
    8
    Гост
    А за тези без СУМПС ,дрогирани, без гуми,лекотоварни автомобили разнасящи хляб на магия и микробуси превозващи пътници също на магия иииииии др.
  • 7
    7
    ivo
    Изборите наближават, трябва да се събират пари! А за това, че нямаме пътища по които да се движим нормално се мълчи!
  • 1
    6
    до 4
    Не е вярно че засяга само самият нарушител, засяга и тези, които ще му плащат болничното лечение след като се размаже някъде, понеже в България функционира система на солидарно здравеопазване. Ако бяхме Америка, добре, не слагай колан, но като се блъснеш някъде - плати си в болницата 50 хил. долара за счупен крак.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари