Властта ще бори спекулата у нас със следене на цените на храните в чужбина

1
Икономическият министър впряга търговските ни аташета зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти
Икономическият министър впряга търговските ни аташета зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти

Икономическият министър впряга търговските ни аташета зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти

Икономическият министър Никола Стоянов измисли екстравагантен начин за борба с високите цени на храните. В мерките за намаляването им той ще включи и търговските ни аташета зад граница.

Стоянов е разпоредил на търговските ни аташета да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти. Сред тях са брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и др. Информацията ще бъде актуализирана всяка седмица. "Това ще подпомогне процеса по анализиране на формирането на цената на продукта от производителя до крайния потребител", казват от министерството.

Търговските ни представители ще следят ежеседмично цените в големите хранителни вериги в седем европейски държави - Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни. Данните ще се обработват и съпоставят с цените в търговските обекти в България, като цялата информация ще бъде публична.

"По този начин, във всеки момент, гражданите на България ще имат официална информация за актуалните цени в страната ни, съпоставени с някои от водещите европейски държави. Причината е все по-големият брой сигнали, че едни и същи продукти се продават на завишени цени в българската търговска мрежа. Целта е от една страна потребителите да имат пълна информация, а от друга - да се ограничат нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците", обясняват от ведомството.

От съобщението не става ясно как точно информацията за цените в чужбина ще доведе до намаляване на цените на нашите стоки. Не се споменава нито как ще се ограничат нелоялните практики, нито как ще се избегне начисляването на свръхпечалби от търговците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Ванка с танка
    Весо Весо,какви държавни магазини ве кьопек,то такива имаше....стегни се малко ,недей се напряга ....мисленето не е за теб
  • 5
    3
    Ванка с танка
    Едно голямо нищо,само заплатаджии и банкоматчици.Ако ви плащаха на свършена работа.....филия хляб нямаше да изкарате..Безсмислена статия.
  • 2
    2
    И като публикуват
    цените в другите държави, ще се вдигне някой да ходи примерно до Унгария за 2 л. мляко или 5 кг захар ... Като дадоха тези бизнеси на Германски фирми като Кауфланд, някой трябва да плаща огромните разходи, мениджърите им да возят в частни самолети, скъпи коли и т.н. ...
  • 4
    1
    весо
    власта да направи държавни магазини които да продават на реални цени а да видим тогава веригите дали няма са си контролират цените по тях и сяли ще работят на загуба просто сега са на свръх печалба
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари