Владислав Горанов не мисли за оставка

0
Той обясни, че е имало подобни хакерски атаки в цяла Европа и не са последвали политически действия
Той обясни, че е имало подобни хакерски атаки в цяла Европа и не са последвали политически действия

Националната агенция по приходите може да бъде глобена с до 20 млн. евро заради хакерската атака, при която изтекоха лични данни, съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Сега НАП има 72 часа, за да провери и да уведоми какво точно е атакувано и каква информация е изтекла от масивите им. След това комисията ще започне собствена проверка.

Караджов обаче уточни, че приходната агенция няма да бъде глобена веднага, защото е по-добре тези средства да бъдат използвани за подобряване на системите за защита на личните данни. Според него причината да се стигне дотук са остарелите платформи, на които са изградени системите. По думите му те не отговарят на съвременните изисквания, софтуерът се развива страшно бързо, и се създава тази възможност за пробив в системата.

В същото финансовият министър Владислав Горанов отхвърли призивите за поемане на политическа отговорност и подаване на оставка.

"Житейският ми път не е започнал като министър на финансите и съм сигурен, че семейството ми ще е щастливо, ако не завърши така. В случая приносът към решаването на проблема е по-добрата задача, която съм си поставил. Такъв разговор имахме и с премиера", посочи Горанов в телевизионно интервю.

Той обясни, че е имало подобни хакерски атаки в цяла Европа и не са последвали политически действия.

"Представете си, че лесно дадем знак, че политически оставки могат да бъдат завоювани с планирани кибератаки. Продължава да се води дебат дали изборите в САЩ са организирани чрез киберманипулации. Представете си да бъда хакнат на служител на НАП и да изтече информация за данъчна ревизия. Да се разпусне парламентът ли", аргументира се Владислав Горанов.

Тази сутрин началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев съобщи, че имало заподозрян за хакерската атака в НАП, който е задържан в четвъртък. Той е служител на компания за киберсигурност - т.н. "бял хакер" и в работата си тества уязвимости на сигурността на различни компании.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари