Владислав Горанов: Дълговете на мюфтийството са обезпечени с имоти

0
Задълженията на стойност 8 милиона лева ще бъдат разсрочени
Задълженията на стойност 8 милиона лева ще бъдат разсрочени Снимка: БГНЕС

Задълженията на стойност 8 милиона лева ще бъдат разсрочени, вместо да бъдат опростени, както искаха първо управляващите.

Задълженията на вероизповеданията остават дължими и върху тях се начислява лихва, те са обезпечени с имущество. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с поредната промяна в решението на управляващите по отношение на Закона за вероизповеданията, цитиран от „Фокус“.

По думите му периодът на отсрочка ще бъде така изчислен, така че да даде възможност средствата, отделяни по силата на Закона за вероизповеданията да бъдат достатъчни за финансиране на дейността на отделните вероизповедания и да бъдат като източник за погасяване на задълженията.

Горанов обърна внимание, че така субсидията ще може да се получава в по-голямата си част. „Именно това е целта на дебата от последните седмици и месеци. Ако сме имали за цел веднага законът да сработи за всички вероизповедания, то тези, които имат по-големи задължения бързо трябваше да ги покрият. На практика законът щеше да бъде ефективно прилаган след година-две за някои вероизповедания“, допълни още Горанов.

Той посочи, че отсрочката е съществуващ способ.

„Това не е някаква иновация. Ще даде възможност Закона за вероизповеданията веднага да изпълни основната си цел – финансирането на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да могат да бъдат осигурени частично, така както беше разговорът по време на КСНС“, допълни финансовият министър.

Попитан дали премиерът Борисов е решил ГЕРБ да направи такова предложение, министърът на финансите заяви, че лидерът на партията заедно с парламентарната група участва във взимането на всички решения.

„Първоначалното предложение за амнистиране дойде в съвместен анализ между парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерство на финансите. Промяната в подобно решение идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ“, допълни финансовият министър. Той обясни, че решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерство на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари