Владимир Путин: Съюзът с Иран обърна хода на войната в Украйна

1
Подкрепата на Техеран е дала тласък на руските сили
Подкрепата на Техеран е дала тласък на руските сили Снимка: ТАСС

Подкрепата на Техеран е дала тласък на руските сили

Руският президент Владимир Путин заяви, че съюзът с Иран е обърнал хода на войната в Украйна, като подкрепата на Техеран е дала тласък на неговите сили, пише британският в. "Телеграф".

От началото на нашествието в Русия пристигат постоянни доставки на ирански дронове камикадзе, артилерийски снаряди и куршуми, като Техеран бързо се превръща в един от най-близките военни съюзници на Кремъл, докато и двете страни се опитват да преодолеят последиците от санкциите. "Отношенията ни се развиват много добре. Моля, предайте моите най-добри пожелания на лидера (аятолах Али) Хаменей", каза Путин вчера на иранския президент Ебрахим Раиси.

Благодарение на иранския държавен глава, каза Путин, "през изминалата година набрахме добра инерция". Руските сили в момента преминават в атака след отблъскването на украинската контраофанзива, което означава, че войната е на практика в застой, докато зимата наближава, отбелязва британското издание.

Британският външен министър лорд Дейвид Камерън използва първото си пътуване до САЩ след назначаването си на поста, за да призове Републиканската партия да подкрепи Украйна с повече оръжия с голям обсег на действие. Той се аргументира, че тази помощ има изключително добро съотношение между цена и качество, отбелязва британският в. "Гардиън".

Лорд Камерън посочи, че в замяна на 10% от бюджета за отбрана на САЩ са били унищожени почти половината от произведената преди войната руска военна техника. Той призова Запада да прояви търпение по отношение на темповете на военния напредък на Украйна и подчерта, че не трябва да се поставя червена линия за западна помощ, освен пряк сблъсък между войски на НАТО и руски сили.

"Няма нищо, което би възпряло повече Русия и което би поставило Путин в по-отбранителна позиция от това да види, че Крим, който юридически е част от Украйна, е подложен на реална атака от украинските сили", добави външният министър. Това обаче би изисквало допълнителни доставки на оръжия с голям обсег, посочи той.

Европа не спазва обещанията си към Украйна в момент, когато бъдещето ѝ е поставено на карта, пише обвинително френският в. "Фигаро".

Европа още не е намерила средства, за да превърне думите си в действия. "Голяма част от бъдещето на Европа е заложена на карта в Украйна днес", предупреждава високопоставен френски дипломат, цитиран от вестника.

Докато в САЩ тръмписткото малцинство отказва да включи помощта за Украйна в дневния ред, Европейският съюз рискува вето от Виктор Орбан, който иска да отмени обсъждането и гласуването на помощта за Украйна на следващия Европейски съвет. След неуспешните опити на Шарл Мишел, председателя на Европейския съвет, и френският президент Еманюел Макрон се опита вчера да убеди унгарския премиер да отмени ветото си.

Но кризата е много по-обща, подчертава "Фигаро", като цитира изказването на американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан, че "Не ни достигат финансови средства и не ни остава почти никакво време". Подобна е и ситуацията в Европа, след като европейските лидери признаха, че няма да успеят да изпълнят поставената цел от 1 милион артилерийски снаряда за силите на Киев.

След като американските републиканци блокираха помощта за Украйна, президентът Джо Байдън ги обвини, че играят опасна игра, спирайки помощта за Израел и Киев. В замяна те искат имиграционна реформа, отбелязва британският в. "Таймс".

В същото време войските на украинския фронт усещат последствията от стачката на полските шофьори, гласи заглавие в. "Ню Йорк таймс". Блокадата на границата от шофьорите на камиони, недоволни от решението на ЕС да отмени разрешителните за украинските им колеги, създаде проблеми с доставката на военни материали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари